Jak zdjąć skórę z kurczaka do nadziewania

zrozumiała klasa mistrzowska, aby pomóc pracującej gospodyni! Spróbuję jasno powiedzieć, jak usunąć skórę z kurczaka, aby następnie nadziewać ją czymś pysznym. Kuszące są stwierdzenia, takie jak: "skóra z kurczaka zejdzie jak Pończocha". Osobiście nigdy mi się to nie udało. Może to wymaga akrobacji?
ParraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Przygotuj kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Wchodzimy pod skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Oddziel skórę na piersi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Pierś jest wolna od skóry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Za pomocą noża oddziel skórę z tyłu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. W końcu uwalniamy biodra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Teraz, podnosząc skórę, możesz odciąć nogę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Odwróć nogi ze skóry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Odetnij kość.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Połowa sukcesu!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    11. Uwolnij skrzydła i odetnij je.

lepiej jest wziąć kurczaka schłodzonego, ale zrobi to również mrożony rozmrożony, po prostu jego skóra nie będzie tak elastyczna.
z reguły w tuszy kurczaka są już dwa otwory "technologiczne" - tam, gdzie była szyja i tam, gdzie był ogon. Kładziemy kurczaka z tyłu i wspinamy się pod jego skórą z tyłu. Odbywa się to bardzo łatwo. Wkręcamy dłonią pod skórą, odrywając palcami filmy, którymi trzyma się mięsa. Konieczne jest, aby skóra oddzieliła się od tuszy na całej piersi, aż do szyi.
odwróć się na klatkę piersiową i uzbrój się w nóż. Naszym zadaniem jest oddzielenie skóry z tyłu. Nie żałując, przycinamy z dala od skóry, bliżej grzbietu. Im grubszy kurczak, tym łatwiej będzie to zrobić – ma więcej tłuszczu podskórnego, mniej szans na uszkodzenie skóry. Możesz oddzielić skórę na całym plecach, możesz zatrzymać się na środku i wykonać następny etap, który jest wygodniejszy.
następnie uwolnij miejsca wokół bioder z filmów-gdzie palcami, gdzie nożem. Teraz możesz wyciąć nogi wzdłuż stawu. Odwróć nogę ze skóry. Tutaj skóra łatwo się z niej zdejmuje, naprawdę "jak Pończocha". Przecinam kość starym nożem i młotkiem kuchennym. Być może masz wygodne urządzenie.
teraz tę samą procedurę należy wykonać ze skrzydłami, po zakończeniu oddzielania skóry z tyłu. Uważaj, Pachy to najtrudniejszy obszar! Lepiej jest złapać kawałek mięsa niż później cerować dziury, więc przycinamy "z marginesem". Odetnij skrzydła na stawach. To wszystko, na tym możesz się zatrzymać. Kurczak jest gotowy do nadziewania.
jeśli chcesz, możesz zwolnić, ostrożnie przycinając żyły, a następnie wyłamać kolejne pół skrzydła wzdłuż stawu "łokciowego". Czasami ulegam temu pragnieniu, co często kończy się zszyciem dziury w tak cudownej skórze.
nawiasem mówiąc, skórę kurczaka można zamrozić. Często robię to, gdy nie ma czasu ani ochoty majstrować przy farszu. Przed użyciem rozmrozić i spłukać zimną wodą.
podsumowując, chcę powiedzieć, że procedura nie jest tak skomplikowana, jak mogłoby się wydawać niedoświadczonemu spojrzeniu. Trwa od 15-20 minut. Kiedyś udało mi się to za pierwszym razem. Więc spróbuj, eksperymentuj! A jeśli ci się nie uda, zawsze możesz po prostu ugotować kurczaka bez skóry.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g

Podobne przepisy