domowy likier kawowy

gorzkie napoje można również przygotować w domu, zaskakując gości! Smak tego likieru przypomina likier Baileys. Ten likier robię dawno temu, kiedy brązowy cukier nie był jeszcze w sprzedaży. A o różnorodności likierów słyszeliśmy tylko. Lubię Likier, ponieważ można go przygotować bardzo szybko, dosłownie kilka minut przed przybyciem gości.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 65 % 22 g
219 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

za pomocą blendera ubij jajka z brązowym i waniliowym cukrem.
dodaj kawę rozpuszczalną. Wymieszać.
Dodaj skoncentrowane mleko. Wymieszać.
dodaj gotowane mleko. Bardzo dobrze wymieszaj.
odcedź mieszaninę przez gazę.
wlej wódkę.
wymieszaj Likier blenderem z bardzo małą prędkością.
wlej gotowy alkohol do butelek.
poczekaj, aż piana opadnie po ubiciu blenderem i możesz spróbować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko - 138   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal / 100g

Podobne przepisy