Latkes
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
zetrzyj obrane surowe ziemniaki. Posolić. Poczekaj kilka minut, aż ziemniaki wypuszczą sok i dobrze go wyciśnij.
dodaj jajka i mąkę.
bardzo dokładnie wymieszaj.
mocno podgrzej patelnię oliwą z oliwek.
rozłóż latkes łyżką stołową na patelni.
gdy jedna strona zarumieni się na złoty kolor, Odwróć.
podawaj latkes na pewno gorące.
najważniejszym składnikiem tego dania jest przyprawa. Jeśli latkes podaje się na stole mlecznym, dobrze jest doprawić je kwaśną śmietaną lub oliwą z oliwek.
A jeśli jesz posiłek mięsny, zalecane są skwarki lub odpowiedni sos.
dodaj jajka i mąkę.
bardzo dokładnie wymieszaj.
mocno podgrzej patelnię oliwą z oliwek.
rozłóż latkes łyżką stołową na patelni.
gdy jedna strona zarumieni się na złoty kolor, Odwróć.
podawaj latkes na pewno gorące.
najważniejszym składnikiem tego dania jest przyprawa. Jeśli latkes podaje się na stole mlecznym, dobrze jest doprawić je kwaśną śmietaną lub oliwą z oliwek.
A jeśli jesz posiłek mięsny, zalecane są skwarki lub odpowiedni sos.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g