Latkes

tradycyjne chrupiące żydowskie placki ziemniaczane. Smacznie. Jednym z tradycyjnych dań na święto Chanuki jest latkes - (aka-dranik, aka-levivot). Podstawą latkes są ziemniaki. Idealny latkes jest cienki (mniej niż pół centymetra grubości), z pięknymi, ażurowymi chrupiącymi krawędziami - w tym celu ziemniaki są wcierane na bardzo grubej tarce. Doświadczeni kucharze uważają, że główną różnicą między plackami ziemniaczanymi a latkes jest to, że latkes mają dokładnie wycisnąć starte ziemniaki, aby nie było nadmiaru wilgoci. Ponadto latkes gotuje się tylko na oliwie z oliwek.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 59 % 16 g
142 kcal
IG: 81 / 0 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
zetrzyj obrane surowe ziemniaki. Posolić. Poczekaj kilka minut, aż ziemniaki wypuszczą sok i dobrze go wyciśnij.
dodaj jajka i mąkę.
bardzo dokładnie wymieszaj.
mocno podgrzej patelnię oliwą z oliwek.
rozłóż latkes łyżką stołową na patelni.
gdy jedna strona zarumieni się na złoty kolor, Odwróć.
podawaj latkes na pewno gorące.
najważniejszym składnikiem tego dania jest przyprawa. Jeśli latkes podaje się na stole mlecznym, dobrze jest doprawić je kwaśną śmietaną lub oliwą z oliwek.
A jeśli jesz posiłek mięsny, zalecane są skwarki lub odpowiedni sos.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy