filetowanie śledzia

Szybki i łatwy sposób na przygotowanie śledzia do sałatek. Śledź jest stałym gościem na naszym stole. Często do przygotowania przystawki śledziowej potrzebny jest filet-mięso bez kości. Niewiele osób jest zachwyconych pracochłonnym procesem cięcia śledzia, a ponadto zajmuje to dużo czasu. Mówię Ci, jak szybko i skutecznie kroić śledzie w domu.
czarny kotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
161 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
do cięcia śledzia potrzebujemy: solonego śledzia, deski do krojenia i ostrego noża.
Rozerwij brzuch nożem, w kierunku od głowy do ogona. Wykonujemy nacięcie do odbytu.
wyjmij kawior lub mleko i odłóż je na bok.
jednak wielu ich nie je i wyrzuca, ale zostawiam.
następnie odetnij głowę śledzia i płetwę ogonową, ostrożnie oczyść brzuch z wnętrzności.
teraz musisz spłukać tuszę bieżącą zimną wodą z kranu, usuwając resztki ciemnych filmów.
wykonujemy nacięcie wzdłuż grzbietu, w kierunku od głowy do ogona, omijając płetwę grzbietową po obu stronach. Po pierwsze, pomoże to w przyszłości bez problemu usunąć skórę, a po drugie dzięki temu możemy łatwo dotrzeć do płetw z wewnętrznymi kośćmi. Robimy to samo z dolną (odbytową) płetwą, przedłużając nacięcie brzucha do końca tuszy.
usuń płetwy. Aby to zrobić, należy je lekko pociągnąć, wyciągają się bardzo łatwo.
po podniesieniu skóry końcówką noża, powoli, aby nie uszkodzić fileta, usuń go w kierunku ogona.
teraz śledź można łatwo podzielić na cztery segmenty - dwa górne (grzbietowe) i dwa dolne (brzuszne) paski filetów. Aby to zrobić, pociągnij górę i dół ryby w różnych kierunkach, usuwając w ten sposób dolne części fileta z żeber.
następnie za pomocą nacięcia grzbietowego ostrożnie oddziel górne części, oddzielając je od kręgosłupa.
gdy wszystkie części fileta zostaną usunięte z grzbietu, usuń z nich wszystkie małe wystające kości pęsetą.
teraz filety mogą być używane do przygotowywania różnych potraw i przekąsek lub po prostu spożywane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g

Podobne przepisy