filetowanie śledzia
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
do cięcia śledzia potrzebujemy: solonego śledzia, deski do krojenia i ostrego noża.
Rozerwij brzuch nożem, w kierunku od głowy do ogona. Wykonujemy nacięcie do odbytu.
wyjmij kawior lub mleko i odłóż je na bok.
jednak wielu ich nie je i wyrzuca, ale zostawiam.
następnie odetnij głowę śledzia i płetwę ogonową, ostrożnie oczyść brzuch z wnętrzności.
teraz musisz spłukać tuszę bieżącą zimną wodą z kranu, usuwając resztki ciemnych filmów.
wykonujemy nacięcie wzdłuż grzbietu, w kierunku od głowy do ogona, omijając płetwę grzbietową po obu stronach. Po pierwsze, pomoże to w przyszłości bez problemu usunąć skórę, a po drugie dzięki temu możemy łatwo dotrzeć do płetw z wewnętrznymi kośćmi. Robimy to samo z dolną (odbytową) płetwą, przedłużając nacięcie brzucha do końca tuszy.
usuń płetwy. Aby to zrobić, należy je lekko pociągnąć, wyciągają się bardzo łatwo.
po podniesieniu skóry końcówką noża, powoli, aby nie uszkodzić fileta, usuń go w kierunku ogona.
teraz śledź można łatwo podzielić na cztery segmenty - dwa górne (grzbietowe) i dwa dolne (brzuszne) paski filetów. Aby to zrobić, pociągnij górę i dół ryby w różnych kierunkach, usuwając w ten sposób dolne części fileta z żeber.
następnie za pomocą nacięcia grzbietowego ostrożnie oddziel górne części, oddzielając je od kręgosłupa.
gdy wszystkie części fileta zostaną usunięte z grzbietu, usuń z nich wszystkie małe wystające kości pęsetą.
teraz filety mogą być używane do przygotowywania różnych potraw i przekąsek lub po prostu spożywane.
Rozerwij brzuch nożem, w kierunku od głowy do ogona. Wykonujemy nacięcie do odbytu.
wyjmij kawior lub mleko i odłóż je na bok.
jednak wielu ich nie je i wyrzuca, ale zostawiam.
następnie odetnij głowę śledzia i płetwę ogonową, ostrożnie oczyść brzuch z wnętrzności.
teraz musisz spłukać tuszę bieżącą zimną wodą z kranu, usuwając resztki ciemnych filmów.
wykonujemy nacięcie wzdłuż grzbietu, w kierunku od głowy do ogona, omijając płetwę grzbietową po obu stronach. Po pierwsze, pomoże to w przyszłości bez problemu usunąć skórę, a po drugie dzięki temu możemy łatwo dotrzeć do płetw z wewnętrznymi kośćmi. Robimy to samo z dolną (odbytową) płetwą, przedłużając nacięcie brzucha do końca tuszy.
usuń płetwy. Aby to zrobić, należy je lekko pociągnąć, wyciągają się bardzo łatwo.
po podniesieniu skóry końcówką noża, powoli, aby nie uszkodzić fileta, usuń go w kierunku ogona.
teraz śledź można łatwo podzielić na cztery segmenty - dwa górne (grzbietowe) i dwa dolne (brzuszne) paski filetów. Aby to zrobić, pociągnij górę i dół ryby w różnych kierunkach, usuwając w ten sposób dolne części fileta z żeber.
następnie za pomocą nacięcia grzbietowego ostrożnie oddziel górne części, oddzielając je od kręgosłupa.
gdy wszystkie części fileta zostaną usunięte z grzbietu, usuń z nich wszystkie małe wystające kości pęsetą.
teraz filety mogą być używane do przygotowywania różnych potraw i przekąsek lub po prostu spożywane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g