kurczak w kopercie

smaczne i szybkie, nietypowa porcja wzbudza zainteresowanie maluchów.
dream_891Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 43 % 17 g
222 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
pokrój filet z kurczaka w kostkę, marchewkę przez tarkę, posiekaj cebulę i wymieszaj wszystko z przyprawami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
rozwałkuj ciasto francuskie, aż uzyskasz długi prostokątny pasek, który kroimy na 8 kwadratów (w sumie z dwóch płytek ciasta uzyskuje się 16 kwadratów).
rozłóż nadzienie na cieście i uszczypnij w formie koperty. Gotowe koperty układamy na wysmarowanej patelni lub blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy