kurczak w kopercie
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
pokrój filet z kurczaka w kostkę, marchewkę przez tarkę, posiekaj cebulę i wymieszaj wszystko z przyprawami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
rozwałkuj ciasto francuskie, aż uzyskasz długi prostokątny pasek, który kroimy na 8 kwadratów (w sumie z dwóch płytek ciasta uzyskuje się 16 kwadratów).
rozłóż nadzienie na cieście i uszczypnij w formie koperty. Gotowe koperty układamy na wysmarowanej patelni lub blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.
rozwałkuj ciasto francuskie, aż uzyskasz długi prostokątny pasek, który kroimy na 8 kwadratów (w sumie z dwóch płytek ciasta uzyskuje się 16 kwadratów).
rozłóż nadzienie na cieście i uszczypnij w formie koperty. Gotowe koperty układamy na wysmarowanej patelni lub blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku (200 stopni) przez 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g