Sałatka Dalekowschodnia

świetna świąteczna sałatka. Godny zamiennik Oliviera i mimozy! . Oprócz oryginalnego smaku i wyglądu ta sałatka jest również bardzo przydatna. Wątroba dorsza zawiera 60% oleju rybnego, co czyni ten produkt bardzo cennym dla naszego zdrowia. Sałatka jest obfita, ma bogaty smak, trochę wyspiarski. Nie zapominaj, że gotowanie to sztuka! Oznacza to, że możesz bezpiecznie eksperymentować zarówno ze składem i ilością składników, jak i metodą podawania. Ten przepis jest podstawowy, ale nie ograniczaj się. Uwielbiam bardziej pikanterię-możesz dodać ostrą marynowaną cebulę, marynowane ogórki. Chcesz być bardziej delikatny-dodaj zielony groszek w puszkach, zmniejsz ilość pikli i zwiększ liczbę jaj. Sałatkę można podawać na talerzu lub podawać w porcjach. Możesz wymieszać wszystkie składniki i ułożyć sałatkę za pomocą pierścienia do serwowania. Twórz i ciesz się wynikiem!
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 30 % 8 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj ziemniaki, marchewkę i jajka. Marchewki, aby były smaczne i nie zakłócały smaku sałatki, nie gotuj długo. Najlepszą opcją jest obrać świeżą marchewkę, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Następnie odcedź i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W mojej rodzinie gotowana marchewka nie jest zbyt faworyzowana, dlatego w większości sałatek z powodzeniem zastępuje się ją marynowaną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po zakończeniu przygotowania przystępujemy do gotowania. Tutaj wszystko jest proste. Obierz ziemniaki, marchewkę i jajka. Oddziel żółtka od białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie składniki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniatamy wątrobę widelcem. Kupując wątrobę, zwróć uwagę,aby była w całości. Na przykład wątroba dorsza w stylu murmańskim to mięso mielone z wątroby w oleju. Wolę brać naturalną wątrobę, ponieważ sama w sobie jest dość tłusta, a olej nie jest tutaj potrzebny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cóż, teraz pozostaje tylko zebrać naszą sałatkę. Rozłóż wątrobę na środku talerza lub naczynia, ostrożnie umieść wszystkie pozostałe składniki wokół wątroby. Nasza sałatka jest gotowa, możesz ją podać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nie ma potrzeby solić sałatki i doprawiać olejem lub sosami. Gotuj z przyjemnością! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy