Sałatka z arbuza i fety
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
pokrój miąższ arbuza w kostkę. Drobno posiekaj miętę, bazylię. Pokrój fetę w kostkę.
przenieś część arbuza do salaterki, posyp ziołami na wierzchu, połóż ser. Potem znowu arbuz, warzywa i ser. Można to zrobić w salaterkach porcjowanych, w szklankach, miseczkach.
do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Polej sałatkę sosem, posyp orzeszkami pinii na wierzchu (jest to opcjonalne, możesz podawać bez orzechów, nadal będzie pyszne!).
przed podaniem schłodzić sałatkę z arbuza i fety w lodówce przez 10 minut. Chociaż lepiej jest schłodzić wszystkie produkty przed gotowaniem, aby arbuz nie miał czasu na podanie zbyt dużej ilości soku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g