Sałatka z arbuza i fety

soczysta i jasna sałatka doskonale podkreśli danie główne! Moja rodzina uwielbia sałatkę z arbuza. Myślę, że ci się spodoba.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 59 % 17 g
węglowodany 28 % 8 g
210 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

pokrój miąższ arbuza w kostkę. Drobno posiekaj miętę, bazylię. Pokrój fetę w kostkę.

przenieś część arbuza do salaterki, posyp ziołami na wierzchu, połóż ser. Potem znowu arbuz, warzywa i ser. Można to zrobić w salaterkach porcjowanych, w szklankach, miseczkach.

do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Polej sałatkę sosem, posyp orzeszkami pinii na wierzchu (jest to opcjonalne, możesz podawać bez orzechów, nadal będzie pyszne!).

przed podaniem schłodzić sałatkę z arbuza i fety w lodówce przez 10 minut. Chociaż lepiej jest schłodzić wszystkie produkty przed gotowaniem, aby arbuz nie miał czasu na podanie zbyt dużej ilości soku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy