sałatka z kuskusu z mozzarellą i pomidorkiem koktajlowym
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wymieszaj kuskus ze szczyptą soli i zalej wrzącą wodą w stosunku 1:1, przykryj pokrywką i pozostaw na 7-10 minut.
Krok 3:
Podczas gdy kuskus gotuje się na parze, zajmijmy się warzywami. Pokrój pomidory koktajlowe na 2-4 części w zależności od wielkości.
Krok 4:
Pokrój cebulę w małą kostkę.
Krok 5:
Połowę papryki również kroimy w kostkę.
Krok 6:
Mozzarellę kroimy w kostkę, a jeśli używasz małych kulek, można je pozostawić w całości lub pokroić na 2 części.
Krok 7:
Drobno zmiel liście bazylii.
Krok 8:
W misce wymieszaj wiśnie, paprykę, mozzarellę, cebulę i bazylię. Dodaj sól, pieprz, 2 łyżki. l. oliwa z oliwek i wymieszaj. Poluzuj gotowany na parze kuskus widelcem i dodaj do warzyw, wymieszaj. Można podawać.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal / 100g