koktajl mleczny z kakao

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo szybkie, dla całej rodziny! Koktajl mleczny z kakao dobrze orzeźwia i poprawia nastrój. Szczególnie spodoba się dziecku-przygotuj je na przyjęcie dla dzieci. Im dłużej go ubijasz, tym bardziej puszysty i delikatny będzie na końcu. Jest niezwykle smaczny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 57 % 17 g
168 kcal
IG: 24 / 35 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl mleczny z kakao? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Weź naturalny proszek kakaowy, do którego nie dodano cukru. Ma bogatszy smak czekolady. Jako lody możesz użyć lodów. Do słodyczy użyję skondensowanego mleka. Ale można go zastąpić cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę mleka (100-150 ml) do kadzi i zagotuj. Dodaj do niego kakao w proszku i mleko skondensowane. Wymieszaj wszystko, aby nie pozostała grudka kakao, a mleko skondensowane całkowicie rozpuściło się w napoju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej gorący napój czekoladowy do stacjonarnego blendera i dodaj do niego pozostałe zimne mleko. Z powodu tego mleka temperatura napoju natychmiast spadnie. Ale jeśli chcesz dostać lodowaty napój, schłodź gorące kakao w lodówce lub zamrażarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj lody do blendera. Zamknij pokrywkę i ustaw na maksymalną prędkość ubijania. Po ubiciu lody równomiernie zmieszają się z napojem. Nawiasem mówiąc, na bardziej czekoladowy napój możesz wziąć lody czekoladowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pojawi się wystarczająca ilość pianki czekoladowej. Koktajl czekoladowy będzie wystarczająco zimny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy koktajl czekoladowy z kakao jest gotowy! Wlej do odpowiednich szklanek i udekoruj bitą śmietaną. Idealne opcje będą wysokie, wąskie szklanki. A dla wygody picia użyj słomek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To bardzo smaczna, orzeźwiająca uczta o bogatym, czekoladowym smaku. Miłego poczęstunku!

istnieje ogromna różnorodność opcji przygotowywania koktajli mlecznych, ale jednym z najbardziej smakujących jest czekolada.

stosunek składników jest warunkowy. Zawsze możesz je zmniejszyć lub zwiększyć według własnego gustu.

opcjonalnie do takiego koktajlu można dodać różne owoce, takie jak banany, jabłka, kiwi itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy