ciasto wielkanocne na żółtkach z rodzynkami

ten przepis zdecydowanie powinien zostać przyjęty! Pyszne i proste! Pachnące, piękne i smaczne ciasta wielkanocne tworzą świąteczną atmosferę w domu!!! Jasne Zmartwychwstanie Chrystusa jest szczególnym świętem w mojej rodzinie i zgodnie z tradycją zawsze gotuję różne pyszne dania i oczywiście pieczę ciasta wielkanocne. Ze szczegółowym przepisem i zdjęciami krok po kroku ciasta nie są trudne do przygotowania, gotuj z dobrymi myślami i dobrym nastrojem, a wszystko na pewno się ułoży!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 71 % 48 g
337 kcal
IG: 2 / 6 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

przygotowanie produktów.
umyj rodzynki, strząśnij nadmiar wody, rozłóż na bawełnianym ręczniku i osusz.
przesiej mąkę 2-3 razy.

przygotowanie muffinki.
wyjmij masło z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Masło powinno stać się miękkie.
w 5 jajach oddziel żółtka od białek.
włóż żółtka i białka do różnych misek.
dokręć miskę z białkami folią spożywczą i włóż do lodówki lub odstaw na bok.
dodaj sól, cały cukier (z wyjątkiem 1 łyżki stołowej), cukier waniliowy do żółtek i zmiel widelcem lub blenderem na białą jednorodną masę.
jeśli masa jest gęsta, możesz dodać trochę wody (~1 łyżka stołowa).
wlej 50 ml ciepłego mleka (35-37°C) do małej głębokiej miski, dodaj 1 łyżkę cukru i wymieszaj.
w mleku rozdrobnij drożdże i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
umieść mieszaninę drożdży w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Drożdże powinny się spienić i wyrosnąć "czapką".

gotowanie ciasta.
W dużej misce przesiać mąkę (~150 g), wlać pozostałe mleko (300 ml) i wymieszać.
wymieszaj spienione drożdże widelcem lub małą trzepaczką i wlej do mieszanki mleka i mąki.
dobrze wymieszaj umieść ciasto w ciepłym miejscu na ~40-60 minut.
W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość ~2 razy, "skurczyć się" i zacząć opadać.
gdy tylko ciasto zacznie spadać - jest gotowe.
dodaj żółtka z cukrem do odpowiedniego ciasta i wymieszaj.
ubij białka z maksymalną prędkością miksera, aby białka nie wypadły z miski podczas przechylania.
dodaj ubite białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
w małych porcjach, dodając przesianą mąkę, zagniataj ciasto.
najpierw ugniataj łyżką w misce, a następnie dobrze posyp stół mąką i połóż na nim ciasto.
jest nadal dość płynny, więc podczas ugniatania w małych porcjach dodaj przesianą mąkę i okresowo smaruj ciasto i ręce olejem roślinnym.

* olej roślinny ułatwia proces ugniatania, a jeśli ciasto zacznie pełzać na stole, łatwo je złożyć w jedną całość, smarując ciasto i ręce olejem roślinnym. Nie ma takiego efektu z masła.

kontynuując wyrabianie ciasta, dodaj do niego kawałki zmiękczonego masła i wymieszaj z ciastem.
na początku ciasto jest lepkie i lepkie, ale po długim ugniataniu staje się miękkie i posłuszne.
zagniecione ciasto włożyć do dużej miski, dokręcić miskę folią spożywczą lub przykryć ręcznikiem i odstawić podejście w ciepłe miejsce na ~3-5 godzin.
ciasto pasowało.
należy go ugniatać, wkładając w niego rękę zaciśniętą w pięść i uwalniając dwutlenek węgla.
połóż na stole i ugniataj przez 1-2 minuty.
przenieś ciasto do dużej, czystej miski, dokręć miskę folią spożywczą i wyjmij podejście w ciepłe miejsce na ~3-5 godzin lub na noc w lodówce.

* jeśli ciasto wkładasz do lodówki, lepiej użyć tylko połowy (25 g drożdży zamiast 50 g). Przy niewielkiej ilości drożdży i długim czasie wzrostu ciasta w lodówce ciasta będą znacznie smaczniejsze niż przy szybkiej fermentacji, a gotowe ciasta nie będą miały zapachu drożdży.

zagnieść ciasto (w lodówce robi się dość gęste).
ugniataj trochę ciasto na stole (ciasto z lodówki rozgrzeje się i stanie się bardziej plastyczne podczas ugniatania).
dodaj rodzynki.
ugniataj, aż rodzynki połączą się z ciastem.
włóż ciasto do przygotowanych foremek, zajmując 1/3-1/2 formy (nie więcej).
formy przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na ~1-1, 5 godziny.

do smarowania ciast.
rozbij jajko i oddziel białko od żółtka.
odłóż białko na lukier.
dodaj ~1 łyżkę wody do żółtka i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką.
nasmaruj ciasta wielkanocne w formach żółtkiem (wygodnie jest nasmarować silikonową szczotką).
Rozgrzej piekarnik do ~180°C (temperaturę można ustawić na niższą - w zależności od funkcji piekarnika).
piecz ciasta wielkanocne przez ~ 30-60 minut (może dłużej). Czas pieczenia zależy od temperatury i wielkości ciast.
przez pierwsze 15-20 minut piekarnika nie trzeba otwierać, w przeciwnym razie ciasta mogą spaść.
jeśli powierzchnia ciast wielkanocnych jest zbyt intensywnie brązowa, ale nie są jeszcze gotowe - możesz je przykryć folią.
gotowość jest sprawdzana za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli kij wyjdzie z ciasta bez śladów ciasta, jest gotowy .
gotowe ciasta.
ostrożnie wyjmij ciasta z piekarnika.
Przesuń nóż wzdłuż ścian formy, oddzielając ciasto od formy.
wygodnie jest schłodzić ciasta na poduszce (stara metoda).
poduszkę należy przykryć czystymi ręcznikami, wyjąć ciasta z form i położyć na beczce.
podczas gdy ciasta ostygną, należy je okresowo odwracać (najpierw częściej, a następnie raz na 10 minut), aby nie leżały po bokach.
ale możesz to ułatwić i schłodzić ciasta na ruszcie.
przygotuj lukier.
wstrząśnij widelcem białko jaja, aż utworzy się lekka piana.
dodaj około połowy cukru pudru i wymieszaj widelcem.
wyciśnij sok z cytryny (~1 łyżka stołowa), wymieszaj.
stopniowo dodając cukier puder, przygotuj lukier o pożądanej gęstości (cukier puder może potrzebować więcej niż wskazano w przepisie).
posmaruj schłodzone ciasta polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami, marmoladą lub kręconymi dekoracjami z mastyksu, marcepanu (lub zakupionymi dekoracjami).
musisz szybko udekorować ciasta wielkanocne, ponieważ lukier wysycha dość szybko.

przechowywanie ciasteczek.
gotowe ciasta najlepiej przechowywać w dużym rondlu wyłożonym ręcznikiem, przykrywając patelnię pokrywką.
w zamkniętych naczyniach ciasta wielkanocne mogą być przechowywane przez ponad tydzień bez czerstwości i pozostają miękkie i pachnące, jak w dniu pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy