skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie produktów.
umyj rodzynki, strząśnij nadmiar wody, rozłóż na bawełnianym ręczniku i osusz.
przesiej mąkę 2-3 razy.
przygotowanie muffinki.
wyjmij masło z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Masło powinno stać się miękkie.
w 5 jajach oddziel żółtka od białek.
włóż żółtka i białka do różnych misek.
dokręć miskę z białkami folią spożywczą i włóż do lodówki lub odstaw na bok.
dodaj sól, cały cukier (z wyjątkiem 1 łyżki stołowej), cukier waniliowy do żółtek i zmiel widelcem lub blenderem na białą jednorodną masę.
jeśli masa jest gęsta, możesz dodać trochę wody (~1 łyżka stołowa).
wlej 50 ml ciepłego mleka (35-37°C) do małej głębokiej miski, dodaj 1 łyżkę cukru i wymieszaj.
w mleku rozdrobnij drożdże i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
umieść mieszaninę drożdży w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Drożdże powinny się spienić i wyrosnąć "czapką".
gotowanie ciasta.
W dużej misce przesiać mąkę (~150 g), wlać pozostałe mleko (300 ml) i wymieszać.
wymieszaj spienione drożdże widelcem lub małą trzepaczką i wlej do mieszanki mleka i mąki.
dobrze wymieszaj umieść ciasto w ciepłym miejscu na ~40-60 minut.
W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość ~2 razy, "skurczyć się" i zacząć opadać.
gdy tylko ciasto zacznie spadać - jest gotowe.
dodaj żółtka z cukrem do odpowiedniego ciasta i wymieszaj.
ubij białka z maksymalną prędkością miksera, aby białka nie wypadły z miski podczas przechylania.
dodaj ubite białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
w małych porcjach, dodając przesianą mąkę, zagniataj ciasto.
najpierw ugniataj łyżką w misce, a następnie dobrze posyp stół mąką i połóż na nim ciasto.
jest nadal dość płynny, więc podczas ugniatania w małych porcjach dodaj przesianą mąkę i okresowo smaruj ciasto i ręce olejem roślinnym.
* olej roślinny ułatwia proces ugniatania, a jeśli ciasto zacznie pełzać na stole, łatwo je złożyć w jedną całość, smarując ciasto i ręce olejem roślinnym. Nie ma takiego efektu z masła.
kontynuując wyrabianie ciasta, dodaj do niego kawałki zmiękczonego masła i wymieszaj z ciastem.
na początku ciasto jest lepkie i lepkie, ale po długim ugniataniu staje się miękkie i posłuszne.
zagniecione ciasto włożyć do dużej miski, dokręcić miskę folią spożywczą lub przykryć ręcznikiem i odstawić podejście w ciepłe miejsce na ~3-5 godzin.
ciasto pasowało.
należy go ugniatać, wkładając w niego rękę zaciśniętą w pięść i uwalniając dwutlenek węgla.
połóż na stole i ugniataj przez 1-2 minuty.
przenieś ciasto do dużej, czystej miski, dokręć miskę folią spożywczą i wyjmij podejście w ciepłe miejsce na ~3-5 godzin lub na noc w lodówce.
* jeśli ciasto wkładasz do lodówki, lepiej użyć tylko połowy (25 g drożdży zamiast 50 g). Przy niewielkiej ilości drożdży i długim czasie wzrostu ciasta w lodówce ciasta będą znacznie smaczniejsze niż przy szybkiej fermentacji, a gotowe ciasta nie będą miały zapachu drożdży.
zagnieść ciasto (w lodówce robi się dość gęste).
ugniataj trochę ciasto na stole (ciasto z lodówki rozgrzeje się i stanie się bardziej plastyczne podczas ugniatania).
dodaj rodzynki.
ugniataj, aż rodzynki połączą się z ciastem.
włóż ciasto do przygotowanych foremek, zajmując 1/3-1/2 formy (nie więcej).
formy przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na ~1-1, 5 godziny.
do smarowania ciast.
rozbij jajko i oddziel białko od żółtka.
odłóż białko na lukier.
dodaj ~1 łyżkę wody do żółtka i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką.
nasmaruj ciasta wielkanocne w formach żółtkiem (wygodnie jest nasmarować silikonową szczotką).
Rozgrzej piekarnik do ~180°C (temperaturę można ustawić na niższą - w zależności od funkcji piekarnika).
piecz ciasta wielkanocne przez ~ 30-60 minut (może dłużej). Czas pieczenia zależy od temperatury i wielkości ciast.
przez pierwsze 15-20 minut piekarnika nie trzeba otwierać, w przeciwnym razie ciasta mogą spaść.
jeśli powierzchnia ciast wielkanocnych jest zbyt intensywnie brązowa, ale nie są jeszcze gotowe - możesz je przykryć folią.
gotowość jest sprawdzana za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli kij wyjdzie z ciasta bez śladów ciasta, jest gotowy .
gotowe ciasta.
ostrożnie wyjmij ciasta z piekarnika.
Przesuń nóż wzdłuż ścian formy, oddzielając ciasto od formy.
wygodnie jest schłodzić ciasta na poduszce (stara metoda).
poduszkę należy przykryć czystymi ręcznikami, wyjąć ciasta z form i położyć na beczce.
podczas gdy ciasta ostygną, należy je okresowo odwracać (najpierw częściej, a następnie raz na 10 minut), aby nie leżały po bokach.
ale możesz to ułatwić i schłodzić ciasta na ruszcie.
przygotuj lukier.
wstrząśnij widelcem białko jaja, aż utworzy się lekka piana.
dodaj około połowy cukru pudru i wymieszaj widelcem.
wyciśnij sok z cytryny (~1 łyżka stołowa), wymieszaj.
stopniowo dodając cukier puder, przygotuj lukier o pożądanej gęstości (cukier puder może potrzebować więcej niż wskazano w przepisie).
posmaruj schłodzone ciasta polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami, marmoladą lub kręconymi dekoracjami z mastyksu, marcepanu (lub zakupionymi dekoracjami).
musisz szybko udekorować ciasta wielkanocne, ponieważ lukier wysycha dość szybko.
przechowywanie ciasteczek.
gotowe ciasta najlepiej przechowywać w dużym rondlu wyłożonym ręcznikiem, przykrywając patelnię pokrywką.
w zamkniętych naczyniach ciasta wielkanocne mogą być przechowywane przez ponad tydzień bez czerstwości i pozostają miękkie i pachnące, jak w dniu pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g