ciasto wielkanocne z twarogiem

lubisz ciasta twarogowe? Pachnąca jasna bardzo smaczna wersja ciasta wielkanocnego. Ciasta wielkanocne lub jak mówią u nas-Wielkanoc pieczę co roku, to już rodzinna tradycja, a przepisy próbuję różnych, aby wybrać najsmaczniejsze. Muszę powiedzieć, że zawsze ciasta są bardzo smaczne, ich smaku nie można pomylić z niczym! Ta opcja też mnie bardzo ucieszyła, ciasta były miękkie, bardzo pachnące i nie starzały się przez wiele dni, ale jest to dla mnie bardzo ważne, ponieważ zawsze okazuje się dużo ciast, są bardzo kaloryczne i jemy je prawie przez cały tydzień! Kolejną zaletą tych ciast wielkanocnych jest bardzo mała ilość drożdży. Więc...
nasstinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu przepisy Wielkanocne 2016

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 73 % 43 g
270 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto: dodaj suche drożdże i 1 herbatę do ciepłego mleka (nie wyższego niż 40 stopni). L. Sahara. Następnie dodaj 1 stół. l. mąki, mieszamy do rozpuszczenia drożdży

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel białko 1 jajka od żółtka i pozostaw do glazury. Ubij jajka z cukrem, wanilią i szczyptą soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masło należy stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj stopione masło i ubite jajka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie ciasto wzrosło

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz połącz twaróg, ciasto i masę jajeczną, dobrze wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taka masa się okazuje

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodajemy stopniowo mąkę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz dobrze zagnieść ciasto

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Okazuje się dość miękki i lepki

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Unikaj przeciągów podczas podnoszenia ciasta drożdżowego (wiele gospodyń domowych wkłada naczynia z ciastem do szafki kuchennej lub lekko rozgrzanego, a następnie wyłączonego piekarnika; jeśli masz nowoczesne urządzenie, w którym możesz ustawić niską temperaturę ogrzewania, włącz piekarnik na 30 stopni i włóż ciasto do niego - bardzo wygodne).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj suszone morele - należy je umyć

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Drobno posiekaj, możesz zmielić w blenderze

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po godzinie ciasto dobrze wyrosło

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj suszone morele i skórkę mandarynki

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ugniatamy

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po określonym czasie układamy w foremkach nasmarowanych olejem mastyksowym. Mam w tym roku silikonową formę z pięknym grawerem & quot; XW & quot;

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dostałem 4 pasieki. Jeśli forma nie jest silikonowa, jej dno i boki należy przykryć pergaminem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gdy ciasta wielkanocne wyrosną, wysyłamy je do lekko otwartego piekarnika przy minimalnym ogniu na 10 minut, aby ciasto rosło jeszcze lepiej. Następnie zamknij piekarnik, dodaj ogień do 180 stopni i pozostaw do pieczenia przez 35-45 minut, w zależności od wielkości foremek i piekarnika

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Do następnego etapu potrzebujemy białka 1 jajka pozostałego z ciasta, cukru pudru, posypki do ciasta i soku z cytryny

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Białko ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Okazuje się, że to taki błyszczący, oślepiająco biały, gęsty lukier

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Po 40 minutach ciasta zostały upieczone, gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gdy ciasta ostygną, ostrożnie wyjmij je z foremek

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Smarujemy glazurą

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Udekoruj posypką

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Oto takie piękno, a zapach jest po prostu magiczny-szkoda, że nie można go przekazać... Następnego dnia lukier stwardnieje, a ciasta będą gotowe

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    A oto są dziedziczący dzień! Widać, że glazura dobrze się zestaliła

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Poczęstuj się i Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Uwaga! ciasto powinno być wystarczająco lepkie, trudno jest mieszać rękami. Ale ciasto będzie przewiewne.

zawsze pieczę ciasta wielkanocne w Wielki Czwartek lub sobotę, w przeddzień święta wielkanocnego, a także na czerwonym wzgórzu - tydzień od Wielkanocy. Skorzystaj z tego przepisu, a on cię nie zawiedzie!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skórka z mandarynki - 97   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy