skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
Przygotuj ciasto: dodaj suche drożdże i 1 herbatę do ciepłego mleka (nie wyższego niż 40 stopni). L. Sahara. Następnie dodaj 1 stół. l. mąki, mieszamy do rozpuszczenia drożdży
Krok 3:
Pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut
Krok 4:
Oddziel białko 1 jajka od żółtka i pozostaw do glazury. Ubij jajka z cukrem, wanilią i szczyptą soli.
Krok 5:
Masło należy stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej
Krok 6:
Wymieszaj stopione masło i ubite jajka
Krok 7:
Po określonym czasie ciasto wzrosło
Krok 8:
Teraz połącz twaróg, ciasto i masę jajeczną, dobrze wymieszaj
Krok 9:
Taka masa się okazuje
Krok 10:
Dodajemy stopniowo mąkę
Krok 11:
Teraz dobrze zagnieść ciasto
Krok 12:
Okazuje się dość miękki i lepki
Krok 13:
Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Unikaj przeciągów podczas podnoszenia ciasta drożdżowego (wiele gospodyń domowych wkłada naczynia z ciastem do szafki kuchennej lub lekko rozgrzanego, a następnie wyłączonego piekarnika; jeśli masz nowoczesne urządzenie, w którym możesz ustawić niską temperaturę ogrzewania, włącz piekarnik na 30 stopni i włóż ciasto do niego - bardzo wygodne).
Krok 14:
Przygotuj suszone morele - należy je umyć
Krok 15:
Drobno posiekaj, możesz zmielić w blenderze
Krok 16:
Po godzinie ciasto dobrze wyrosło
Krok 17:
Dodaj suszone morele i skórkę mandarynki
Krok 18:
Ugniatamy
Krok 19:
Pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut
Krok 20:
Po określonym czasie układamy w foremkach nasmarowanych olejem mastyksowym. Mam w tym roku silikonową formę z pięknym grawerem & quot; XW & quot;
Krok 21:
Dostałem 4 pasieki. Jeśli forma nie jest silikonowa, jej dno i boki należy przykryć pergaminem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut
Krok 22:
Gdy ciasta wielkanocne wyrosną, wysyłamy je do lekko otwartego piekarnika przy minimalnym ogniu na 10 minut, aby ciasto rosło jeszcze lepiej. Następnie zamknij piekarnik, dodaj ogień do 180 stopni i pozostaw do pieczenia przez 35-45 minut, w zależności od wielkości foremek i piekarnika
Krok 23:
Do następnego etapu potrzebujemy białka 1 jajka pozostałego z ciasta, cukru pudru, posypki do ciasta i soku z cytryny
Krok 24:
Białko ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny
Krok 25:
Okazuje się, że to taki błyszczący, oślepiająco biały, gęsty lukier
Krok 26:
Po 40 minutach ciasta zostały upieczone, gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem
Krok 27:
Przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia
Krok 28:
Gdy ciasta ostygną, ostrożnie wyjmij je z foremek
Krok 29:
Smarujemy glazurą
Krok 30:
Udekoruj posypką
Krok 31:
Oto takie piękno, a zapach jest po prostu magiczny-szkoda, że nie można go przekazać... Następnego dnia lukier stwardnieje, a ciasta będą gotowe
Krok 32:
A oto są dziedziczący dzień! Widać, że glazura dobrze się zestaliła
Krok 33:
Poczęstuj się i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Uwaga! ciasto powinno być wystarczająco lepkie, trudno jest mieszać rękami. Ale ciasto będzie przewiewne.
zawsze pieczę ciasta wielkanocne w Wielki Czwartek lub sobotę, w przeddzień święta wielkanocnego, a także na czerwonym wzgórzu - tydzień od Wielkanocy. Skorzystaj z tego przepisu, a on cię nie zawiedzie!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skórka z mandarynki - 97 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g