Sałatka z kiełbasą ziemniaczaną i ogórkiem

niesamowita sałatka z najprostszego zestawu potraw! Kolejna odmiana Niemieckiej sałatki z ziemniakami. Jabłko i kukurydza nadadzą gotowemu daniu lekkości, jasności i bogatego smaku. Zarówno dorośli, jak i dzieci pokochają przekąskę!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 44 % 11 g
142 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kiełbasą ziemniaczaną i ogórkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć kiełbasę dobrej jakości, możesz użyć kiełbasek, a nawet kiełbasek. Jabłko użyj soczystych, słodko-kwaśnych odmian. Dla kontrastu i jasności gotowej sałatki wziąłem czerwoną cebulę zamiast cebuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ziemniaki i jajka i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż ziemniaki będą gotowe. Odcedź wodę, całkowicie ostudź ziemniaki i jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, jajka, cebulę, Usuń osłonkę z kiełbasy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w plastry o grubości około 0,5 centymetra, ogórki kiszone i jajko w cienkie pierścienie. Sałatę można w razie potrzeby posiekać w średniej wielkości kostkę. Wolę ciąć w kółko. Podczas mieszania gotowej sałatki krążki ziemniaków i jajek rozpadają się na kawałki o różnych rozmiarach, z tego sałatka wygląda, jak sądzę, bardziej apetycznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę i kiełbasę na małe kwadraty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź sok z kukurydzy i wyślij go do sałatki. Lepiej jest zmielić jabłko na ostatnią sałatkę i natychmiast doprawić majonezem. Więc jabłko nie ciemnieje i nie psuje wyglądu gotowej sałatki. Lepiej najpierw obrać jabłko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez do wszystkich składników. Lepiej, jeśli użyjesz własnego majonezu. Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj łyżeczkę musztardy do majonezu i wyślij sos musztardowo-majonezowy do sałatki. Wymieszaj i spróbuj soli, jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odstaw na kilka minut, ponownie wymieszaj i podawaj! W razie potrzeby posyp świeżymi ziołami i mielonym czarnym pieprzem.

taka sałatka może zastąpić pełny obiad. Jest bardzo obfity i jasny. Ze względu na jabłko i kukurydzę sałatka przekształca lekkość i świeżość.
Sałatka ziemniaczana doskonale uzupełni pieczone mięso, steki lub kebaby.

spróbuj, a na pewno ci się spodoba!

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy