Likier z jarzębiny
skład / składniki
13
porcje:
metoda gotowania
Likier z jarzębiny zaczyna się od nieobranych świeżych jagód. Przynieś je do bardziej solidnego wyglądu, oczyszczając je z gałązek i łodyg i nie zapominając o spłukaniu pod kranem.
w drugim kroku przygotujemy syrop cukrowy. Wymieszaj cukier z wodą na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.& nbsp; pozwalamy ostygnąć syropowi, a już zimną, gęstszą masę, zalewamy jarzębiną, przestawioną do innego pojemnika. Dodajemy wódkę do mieszanki, a jednocześnie doprawiamy przyprawami.
wymieszaj i pozostaw Likier z jarzębiny do zaparzenia w szczelnie zamkniętym magazynie. Dojrzewanie likieru zajmie trzy tygodnie. Przed przelaniem go do butelek przefiltruj przez marlechkę.
w drugim kroku przygotujemy syrop cukrowy. Wymieszaj cukier z wodą na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.& nbsp; pozwalamy ostygnąć syropowi, a już zimną, gęstszą masę, zalewamy jarzębiną, przestawioną do innego pojemnika. Dodajemy wódkę do mieszanki, a jednocześnie doprawiamy przyprawami.
wymieszaj i pozostaw Likier z jarzębiny do zaparzenia w szczelnie zamkniętym magazynie. Dojrzewanie likieru zajmie trzy tygodnie. Przed przelaniem go do butelek przefiltruj przez marlechkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g