skład / składniki
metoda gotowania
warstwa truskawek
napełnij żelatynę wodą i pozwól jej pęcznieć. Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej, ale nie pozwól jej się zagotować.
rozpuść cukier trzcinowy na patelni, aż będzie lekko brązowy. Dodaj wodę i trzymaj w ogniu przez 2-3 minuty.
Dodaj truskawki pokrojone na talerze do syropu karmelowego wraz z likierem Truskawkowym. Trzymaj 2-3 minuty na ogniu, ale nie gotuj.
lekko ostudzić tę mieszaninę, a następnie połączyć ją z żelatyną.
przed przeniesieniem mieszanki do misek należy ją schłodzić do pokoju.temp.
warstwa wiciokrzewu
wlej żelatynę, pozwól jej pęcznieć, rozpuść w łaźni wodnej.
rozpuść cukier trzcinowy na patelni, aż będzie lekko brązowy. Wlej wodę i trzymaj 2-3 minuty na ogniu.
Dodaj tutaj wiciokrzew, pokrojony na połówki. Przytrzymaj przez kolejne 2-3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia.
lekko ostudzić i wymieszać z żelatyną.
przed dodaniem do misek schładzamy do temperatury pokojowej.
kremowa warstwa
napełnij żelatynę mlekiem (100 ml) i pozwól jej pęcznieć. Rozpuścić w łaźni wodnej.
wbij jajko do mleka (200 ml), dodaj cukier, mleko skondensowane. Wszystko ubijamy. Kładziemy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Mieszanina powinna stać się umiarkowanie gęsta.
lekko ostudzić, wymieszać z żelatyną. W razie potrzeby możesz ubić mikserem.
schłodzić mieszaninę do pokoju.temp.
zbieranie deseru mleczno-jagodowego
natychmiast odłóż mieszankę wiciokrzewu i truskawek do dekoracji.
rozłóż kremową mieszankę na miskach. Wkładamy do lodówki, aby zamarzła.
połóż warstwę truskawek na wierzchu, pozwól jej stwardnieć.
kładziemy warstwę wiciokrzewu, pozostawiamy do stwardnienia.
Dodaj kremową warstwę, pozwól jej stwardnieć.
dekorujemy deser wiciokrzewem, truskawkami i podlewamy tymi samymi mieszankami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g