deser mleczno-jagodowy smak lata

słodycze zostaną zaatakowane! Delikatnie, prosto i bardzo szybko! Prosty i pyszny deser jagodowy! Deser mleczno-jagodowy jest pyszny. Truskawki nadają mu słodycz, a wiciokrzew jest kwaśny. Są też nuty karmelowe, a Likier daje pikanterię.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 74 % 23 g
146 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

warstwa truskawek

napełnij żelatynę wodą i pozwól jej pęcznieć. Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej, ale nie pozwól jej się zagotować.

rozpuść cukier trzcinowy na patelni, aż będzie lekko brązowy. Dodaj wodę i trzymaj w ogniu przez 2-3 minuty.

Dodaj truskawki pokrojone na talerze do syropu karmelowego wraz z likierem Truskawkowym. Trzymaj 2-3 minuty na ogniu, ale nie gotuj.

lekko ostudzić tę mieszaninę, a następnie połączyć ją z żelatyną.

przed przeniesieniem mieszanki do misek należy ją schłodzić do pokoju.temp.

warstwa wiciokrzewu

wlej żelatynę, pozwól jej pęcznieć, rozpuść w łaźni wodnej.

rozpuść cukier trzcinowy na patelni, aż będzie lekko brązowy. Wlej wodę i trzymaj 2-3 minuty na ogniu.

Dodaj tutaj wiciokrzew, pokrojony na połówki. Przytrzymaj przez kolejne 2-3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia.

lekko ostudzić i wymieszać z żelatyną.

przed dodaniem do misek schładzamy do temperatury pokojowej.

kremowa warstwa

napełnij żelatynę mlekiem (100 ml) i pozwól jej pęcznieć. Rozpuścić w łaźni wodnej.

wbij jajko do mleka (200 ml), dodaj cukier, mleko skondensowane. Wszystko ubijamy. Kładziemy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Mieszanina powinna stać się umiarkowanie gęsta.

lekko ostudzić, wymieszać z żelatyną. W razie potrzeby możesz ubić mikserem.

schłodzić mieszaninę do pokoju.temp.

zbieranie deseru mleczno-jagodowego

natychmiast odłóż mieszankę wiciokrzewu i truskawek do dekoracji.

rozłóż kremową mieszankę na miskach. Wkładamy do lodówki, aby zamarzła.

połóż warstwę truskawek na wierzchu, pozwól jej stwardnieć.

kładziemy warstwę wiciokrzewu, pozostawiamy do stwardnienia.

Dodaj kremową warstwę, pozwól jej stwardnieć.

dekorujemy deser wiciokrzewem, truskawkami i podlewamy tymi samymi mieszankami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy