skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij białka w pianę, delikatnie dodając do nich cukier. Kontynuując ubijanie, Wprowadzamy żółtka pojedynczo.
wlej olej cienkim strumieniem, nie zatrzymując miksera.
przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. I dodaj go wraz z mlekiem do ciasta. Ciasto dzielimy na pół.
pierwsza część jest mieszana z kakao i dwoma stołowymi mlekiem.
nasmaruj formę olejem, posyp mąką, wyłóż pergaminem, wlej jasne ciasto na wierzch.
bierzemy do tego Okrągły kształt o średnicy 26 cm.
Na białym cieście ostrożnie rozłóż ciemne ciasto.
rozmrażamy wiśnie, odsączamy sok, zwijamy wiśnie w mące i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni ciasta, lekko wciskając wiśnie w ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw formę na pół godziny.
krem: zmiel żółtka cukrem, dodaj skrobię i mąkę. Wszystko mieszamy. Wlej mleko cienkim strumieniem, mieszając bez przerwy.
gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie dodaj cukier waniliowy, czekoladę, ostudź i dodaj bitą śmietanę.
rozłóż krem na cieście, rozprowadzając go równomiernie na powierzchni i wstaw do lodówki na pół godziny.
Robienie glazury. Wymieszaj cukier z kakao, wlej śmietanę. Gotuj, mieszając, aż będzie gęsty. Dodaj masło i cukier waniliowy. Wypełnij ciasto lukrem.
osobiście udekorowałem ciasto koronką z lukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g