ciasto a la fale Dunaju z bitą śmietaną

niesamowicie piękne i niezwykle smaczne ciasto na specjalne okazje! Przeprowadziłem eksperyment z kremem i myślę, że całkiem udany. Ciasto a la fale Dunaju okazało się bardzo smaczne, radzę spróbować gotować!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 68 % 36 g
266 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

ubij białka w pianę, delikatnie dodając do nich cukier. Kontynuując ubijanie, Wprowadzamy żółtka pojedynczo.

wlej olej cienkim strumieniem, nie zatrzymując miksera.

przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. I dodaj go wraz z mlekiem do ciasta. Ciasto dzielimy na pół.

pierwsza część jest mieszana z kakao i dwoma stołowymi mlekiem.

nasmaruj formę olejem, posyp mąką, wyłóż pergaminem, wlej jasne ciasto na wierzch.

bierzemy do tego Okrągły kształt o średnicy 26 cm.

Na białym cieście ostrożnie rozłóż ciemne ciasto.

rozmrażamy wiśnie, odsączamy sok, zwijamy wiśnie w mące i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni ciasta, lekko wciskając wiśnie w ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw formę na pół godziny.

krem: zmiel żółtka cukrem, dodaj skrobię i mąkę. Wszystko mieszamy. Wlej mleko cienkim strumieniem, mieszając bez przerwy.

gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie dodaj cukier waniliowy, czekoladę, ostudź i dodaj bitą śmietanę.

rozłóż krem na cieście, rozprowadzając go równomiernie na powierzchni i wstaw do lodówki na pół godziny.

Robienie glazury. Wymieszaj cukier z kakao, wlej śmietanę. Gotuj, mieszając, aż będzie gęsty. Dodaj masło i cukier waniliowy. Wypełnij ciasto lukrem.

osobiście udekorowałem ciasto koronką z lukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy