skład / składniki
gotowanie krok po kroku
proces rozpoczyna się od pieczenia ciast. Konieczne jest wykonanie trzech dużych prostokątnych ciast i jednego małego okrągłego, który trafi na śnieżną zjeżdżalnię.
wymieszaj mąkę, jajka, cukier, mleko skondensowane, śmietanę, proszek do pieczenia na gładką masę. Okaże się coś w rodzaju niezbyt gęstej śmietany.
wyłóż papier na blachę do pieczenia i włóż ciasto. Pieczemy przez pół godziny przy 180 gramach wszystkie trzy ciasta. Upiekłem okrągłe ciasto w formie dzielonej średnicy 22 cm, wziąłem dwa razy mniej produktów niż na dużym cieście i dodałem posiekane orzechy włoskie do ciasta.
przygotuj krem. Ubij śmietanę na szczyty, podziel na dwie części, wlej 80 ml soku ananasowego do jednej i ponownie ubij. Pierwszym ciastem smarujemy powstałym kremem. Rozłóż ananasy pokrojone na kawałki na wierzchu.
zamykamy drugim ciastem. Za pomocą blendera doprowadź jagody z cukrem do stanu puree. Posmaruj drugie ciasto kremem jagodowym i rozłóż trzecie ciasto na wierzchu.
mastyk: z gotowanym skondensowanym mlekiem ubij zmiękczone masło. Pokrój okrągłe ciasto na kawałki i wymieszaj je z jedną trzecią kremu maślanego.
tworzymy wzgórze z tych kawałków i kładziemy je na najwyższym cieście. Posmaruj całe ciasto kremem maślanym.
rozwałkuj biały mastyk i przykryj nim ciasto.
zrób lukier, lukier białkowy. Ubij białko widelcem na pianę, a następnie dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie. Wlej trochę soku z cytryny. Powinieneś uzyskać stabilną białą masę.
nakładamy lukier na ciasto pędzlem, naśladując śnieg.
samodzielnie Rzeźbimy figurki Świętego Mikołaja, bałwanki, kredki, prezenty, choinki i płatki śniegu. Następnie udekoruj ciasto, jak pokazano na zdjęciu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g