świąteczny tort Zimowa bajka

doskonały smak tego ciasta jest uzupełniony niesamowitym wyglądem! Gratuluję wszystkim Starego Nowego Roku! Niech bajka pojawi się w twoim życiu przynajmniej od czasu do czasu! I chcę ci dać zimową bajkę-piękny tort noworoczny!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 61 % 35 g
330 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

proces rozpoczyna się od pieczenia ciast. Konieczne jest wykonanie trzech dużych prostokątnych ciast i jednego małego okrągłego, który trafi na śnieżną zjeżdżalnię.

wymieszaj mąkę, jajka, cukier, mleko skondensowane, śmietanę, proszek do pieczenia na gładką masę. Okaże się coś w rodzaju niezbyt gęstej śmietany.

wyłóż papier na blachę do pieczenia i włóż ciasto. Pieczemy przez pół godziny przy 180 gramach wszystkie trzy ciasta. Upiekłem okrągłe ciasto w formie dzielonej średnicy 22 cm, wziąłem dwa razy mniej produktów niż na dużym cieście i dodałem posiekane orzechy włoskie do ciasta.

przygotuj krem. Ubij śmietanę na szczyty, podziel na dwie części, wlej 80 ml soku ananasowego do jednej i ponownie ubij. Pierwszym ciastem smarujemy powstałym kremem. Rozłóż ananasy pokrojone na kawałki na wierzchu.

zamykamy drugim ciastem. Za pomocą blendera doprowadź jagody z cukrem do stanu puree. Posmaruj drugie ciasto kremem jagodowym i rozłóż trzecie ciasto na wierzchu.

mastyk: z gotowanym skondensowanym mlekiem ubij zmiękczone masło. Pokrój okrągłe ciasto na kawałki i wymieszaj je z jedną trzecią kremu maślanego.

tworzymy wzgórze z tych kawałków i kładziemy je na najwyższym cieście. Posmaruj całe ciasto kremem maślanym.

rozwałkuj biały mastyk i przykryj nim ciasto.

zrób lukier, lukier białkowy. Ubij białko widelcem na pianę, a następnie dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie. Wlej trochę soku z cytryny. Powinieneś uzyskać stabilną białą masę.

nakładamy lukier na ciasto pędzlem, naśladując śnieg.

samodzielnie Rzeźbimy figurki Świętego Mikołaja, bałwanki, kredki, prezenty, choinki i płatki śniegu. Następnie udekoruj ciasto, jak pokazano na zdjęciu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy