Ciasto W Jodełkę
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
na papierze do gotowania narysuj koła 20 cm, Wytnij, Wytnij promień, zwiń w torby, opuść do szklanek.
ubij białka solą na szczyty. Stopniowo dodając cukier, kontynuuj ubijanie. Wbij żółtka.
wymieszaj zmielone migdały ze skrobią i mąką. Połącz obie mieszanki.
rozłóż ciasto na woreczkach.
Rozgrzej piekarnik do 180 gr. Piec przez 15-20 minut. Ostudzić.
rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiel pistacje.
wyjmij biszkopty z kuleczek. Nałóż na nie czekoladę pędzlem, a następnie zwiń w mielone pistacje.
nałóż dżem w kształcie "kulek"na choinki.
i sok z cytryny i cukier puder zrobić lukier i posmarować wierzchołki choinek.
posyp choinki cukrem pudrem.
ubij białka solą na szczyty. Stopniowo dodając cukier, kontynuuj ubijanie. Wbij żółtka.
wymieszaj zmielone migdały ze skrobią i mąką. Połącz obie mieszanki.
rozłóż ciasto na woreczkach.
Rozgrzej piekarnik do 180 gr. Piec przez 15-20 minut. Ostudzić.
rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiel pistacje.
wyjmij biszkopty z kuleczek. Nałóż na nie czekoladę pędzlem, a następnie zwiń w mielone pistacje.
nałóż dżem w kształcie "kulek"na choinki.
i sok z cytryny i cukier puder zrobić lukier i posmarować wierzchołki choinek.
posyp choinki cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g