Ciasto W Jodełkę

Urocza dekoracja stołu noworocznego! Niezwykłe i bardzo smaczne! Bardzo świąteczne ciasto choinkowe!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 11 g
tłuszcze 33 % 24 g
węglowodany 51 % 37 g
413 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
na papierze do gotowania narysuj koła 20 cm, Wytnij, Wytnij promień, zwiń w torby, opuść do szklanek.

ubij białka solą na szczyty. Stopniowo dodając cukier, kontynuuj ubijanie. Wbij żółtka.

wymieszaj zmielone migdały ze skrobią i mąką. Połącz obie mieszanki.

rozłóż ciasto na woreczkach.

Rozgrzej piekarnik do 180 gr. Piec przez 15-20 minut. Ostudzić.

rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiel pistacje.

wyjmij biszkopty z kuleczek. Nałóż na nie czekoladę pędzlem, a następnie zwiń w mielone pistacje.

nałóż dżem w kształcie "kulek"na choinki.

i sok z cytryny i cukier puder zrobić lukier i posmarować wierzchołki choinek.

posyp choinki cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy