ciasto owocowe Fantazja

niesamowicie pyszny i naprawdę świąteczny tort. Łatwe do wykonania i pyszne ciasto owocowe. Wspaniałe ciasto owocowe na każdą okazję.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 74 % 37 g
196 kcal
IG: 32 / 3 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
oddziel żółtka od białek.
białka ubić w mikserze stojącym z 2 łyżkami cukru pudru na twarde szczyty (5-6 minut). Ułóż ubite białka w osobnej misce.
do miksera wlać żółtka, wlać pozostały cukier puder, cukier waniliowy. Ubij wszystko. Następnie dodaj mąkę i skrobię, ubij. Przenieś do miski, w której zagniatamy ciasto.
delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta partiami.

włóż 3/4 przygotowanego ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną formy. Ułóż plasterki pomarańczy na wierzchu, nie wciskając ich. Przykryj pomarańczę pozostałym ciastem, lekko spłaszcz górę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Im większa średnica, tym krótszy czas pieczenia, ponieważ warstwa ciasta staje się cieńsza.

sprawdź gotowość ciasta drewnianą belką lub wykałaczką.
przez pierwsze 15-20 minut zdecydowanie nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł.
następnie pozwól gotowemu herbatnikowi ostygnąć w formie, a następnie wyjmij go i odstaw na godzinę na oddychającej powierzchni – drewnianej lub tkaninowej.

biszkopt naciąć na głębokość około 1 cm na obwodzie, tak aby grubość dolnej części dawała około 2/3 całkowitej wysokości. Pokrój biszkopt na 2 części.

zrób śmietanę. Aby to zrobić, rozcieńczyć łyżkę żelatyny z 50 ml ciepłej wody, odstawić na 30 minut. Następnie umieść filiżankę żelatyny w łaźni wodnej i podgrzej żelatynę, aż ziarna całkowicie się rozpuszczą.

w mikserze ubij śmietanę z cukrem pudrem, wlej mieszaninę żelatyny, ubij, odstaw na 10 minut.

umieść dobrze odcedzone wiśnie na Dolnym cieście i przykryj je jeszcze płynną bitą śmietaną. Krem nasączy ciasto. Odczekaj 10 minut. Do tego czasu krem zgęstnieje. Przykryj ciasto już grubą warstwą kremu. Przykryj górnym ciastem.

boki i wierzch ciasta posmarować śmietaną, udekorować suszonymi wiśniami na serwetce i posiekanymi kiwi. Posyp część wierzchu i boków ciasta orzechami.

niech ciasto moczy się przez 6 godzin (robię na noc).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy