ciasto owocowe Fantazja
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
oddziel żółtka od białek.
białka ubić w mikserze stojącym z 2 łyżkami cukru pudru na twarde szczyty (5-6 minut). Ułóż ubite białka w osobnej misce.
do miksera wlać żółtka, wlać pozostały cukier puder, cukier waniliowy. Ubij wszystko. Następnie dodaj mąkę i skrobię, ubij. Przenieś do miski, w której zagniatamy ciasto.
delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta partiami.
włóż 3/4 przygotowanego ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną formy. Ułóż plasterki pomarańczy na wierzchu, nie wciskając ich. Przykryj pomarańczę pozostałym ciastem, lekko spłaszcz górę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Im większa średnica, tym krótszy czas pieczenia, ponieważ warstwa ciasta staje się cieńsza.
sprawdź gotowość ciasta drewnianą belką lub wykałaczką.
przez pierwsze 15-20 minut zdecydowanie nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł.
następnie pozwól gotowemu herbatnikowi ostygnąć w formie, a następnie wyjmij go i odstaw na godzinę na oddychającej powierzchni – drewnianej lub tkaninowej.
biszkopt naciąć na głębokość około 1 cm na obwodzie, tak aby grubość dolnej części dawała około 2/3 całkowitej wysokości. Pokrój biszkopt na 2 części.
zrób śmietanę. Aby to zrobić, rozcieńczyć łyżkę żelatyny z 50 ml ciepłej wody, odstawić na 30 minut. Następnie umieść filiżankę żelatyny w łaźni wodnej i podgrzej żelatynę, aż ziarna całkowicie się rozpuszczą.
w mikserze ubij śmietanę z cukrem pudrem, wlej mieszaninę żelatyny, ubij, odstaw na 10 minut.
umieść dobrze odcedzone wiśnie na Dolnym cieście i przykryj je jeszcze płynną bitą śmietaną. Krem nasączy ciasto. Odczekaj 10 minut. Do tego czasu krem zgęstnieje. Przykryj ciasto już grubą warstwą kremu. Przykryj górnym ciastem.
boki i wierzch ciasta posmarować śmietaną, udekorować suszonymi wiśniami na serwetce i posiekanymi kiwi. Posyp część wierzchu i boków ciasta orzechami.
niech ciasto moczy się przez 6 godzin (robię na noc).
białka ubić w mikserze stojącym z 2 łyżkami cukru pudru na twarde szczyty (5-6 minut). Ułóż ubite białka w osobnej misce.
do miksera wlać żółtka, wlać pozostały cukier puder, cukier waniliowy. Ubij wszystko. Następnie dodaj mąkę i skrobię, ubij. Przenieś do miski, w której zagniatamy ciasto.
delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta partiami.
włóż 3/4 przygotowanego ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną formy. Ułóż plasterki pomarańczy na wierzchu, nie wciskając ich. Przykryj pomarańczę pozostałym ciastem, lekko spłaszcz górę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Im większa średnica, tym krótszy czas pieczenia, ponieważ warstwa ciasta staje się cieńsza.
sprawdź gotowość ciasta drewnianą belką lub wykałaczką.
przez pierwsze 15-20 minut zdecydowanie nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł.
następnie pozwól gotowemu herbatnikowi ostygnąć w formie, a następnie wyjmij go i odstaw na godzinę na oddychającej powierzchni – drewnianej lub tkaninowej.
biszkopt naciąć na głębokość około 1 cm na obwodzie, tak aby grubość dolnej części dawała około 2/3 całkowitej wysokości. Pokrój biszkopt na 2 części.
zrób śmietanę. Aby to zrobić, rozcieńczyć łyżkę żelatyny z 50 ml ciepłej wody, odstawić na 30 minut. Następnie umieść filiżankę żelatyny w łaźni wodnej i podgrzej żelatynę, aż ziarna całkowicie się rozpuszczą.
w mikserze ubij śmietanę z cukrem pudrem, wlej mieszaninę żelatyny, ubij, odstaw na 10 minut.
umieść dobrze odcedzone wiśnie na Dolnym cieście i przykryj je jeszcze płynną bitą śmietaną. Krem nasączy ciasto. Odczekaj 10 minut. Do tego czasu krem zgęstnieje. Przykryj ciasto już grubą warstwą kremu. Przykryj górnym ciastem.
boki i wierzch ciasta posmarować śmietaną, udekorować suszonymi wiśniami na serwetce i posiekanymi kiwi. Posyp część wierzchu i boków ciasta orzechami.
niech ciasto moczy się przez 6 godzin (robię na noc).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g