Tort Tropicanka

Egzotyczny przepis na pyszne ciasto! Szybko, prosto i oryginalnie! Bardzo nietypowe ciasto, lekkie, smaczne i piękne!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 40 % 16 g
węglowodany 48 % 19 g
234 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto parzone bez jajek

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto parzone

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciskanie strzykawką do ciasta

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Siatka w romby

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kwadraty siatki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciastka

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasta z przygotowanymi owocami

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układanie ciast owocami

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubite jajka

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodawanie skrobi

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mleko

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodawanie masła do kremu

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnianie ciast kremem

najpierw musisz narysować 2 szablony.

 na papierze piekarniczym narysuj kontur przyszłego ciasta i narysuj cały obszar kwadratami 3x3 cm na drugim arkuszu papieru piekarniczego narysuj również kontur i narysuj go rombami 3x3 cm.

zagotuj wodę z masłem i solą do ciasta. Wlej mąkę do wody, szybko mieszając wszystko łyżką. Lekko ostudzić ciasto i wbić na przemian 6 jajek, za każdym razem mieszając wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.

Odwróć pierwszy szablon rysunkiem w dół, posmaruj papier olejem i strzykawką do ciasta wypełnioną ciastem, najpierw narysuj kontur, a następnie siatkę. Grubość linii powinna wynosić 4-5 mm.

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
podczas pieczenia pierwszego arkusza narysuj kontur i siatkę na drugim (romby).

wyjmij pierwszy arkusz, włóż drugi arkusz do pieczenia. Przenieś upieczoną siatkę na talerz.

więc zrób jeszcze 2 razy.
w ten sposób powinieneś uzyskać 2 ciasta z kwadratami i 2 ciasta z rombami.
ugotuj krem.
zagotuj 1 litr mleka z cukrem.

ubij jajka, dodaj skrobię, wszystko dobrze wymieszaj, rozcieńczyć 3/4 szklanki mleka. Wlej mieszaninę cienkim strumieniem do wrzącego mleka, jednocześnie intensywnie mieszając mieszaninę, najlepiej w jednym kierunku, aby nie powstały grudki.

wlej mleko skondensowane, nadal mieszając.
gdy krem zgęstnieje, dodaj cukier waniliowy, wszystko wymieszaj.
dodaj masło, dobrze wymieszaj śmietanę i odstaw na bok, aby trochę ostygła.

pokrój owoce na kawałki wystarczająco duże, aby zmieściły się w komórkach ciasta.

zbieranie ciasta Tropicanka.
połóż arkusz pergaminu wycięty wzdłuż konturu ciast na naczyniu.

połóż ciasto z siatką w romby na arkuszu. Włóż kawałki owoców do diamentów. Zalej wszystko kremem.

połóż ciasto z kwadratami siatki. Owoc. Śmietana.
połóż ciasto z siatką w romby. Owoc. Śmietana.
następnie włóż Ostatnie ciasto. Nie impregnuj go niczym.
Udekoruj ciasto owocami pokrojonymi w cienkie plasterki, malinami.

wymieszaj przezroczystą galaretkę do ciast z 2 łyżkami. łyżki cukru, rozcieńczyć w 150 ml wody i umieścić w łaźni wodnej na 1 minutę. Wlej powstałą galaretkę na wierzch ciasta.

w razie potrzeby posyp boki ciasta okruchami ciastek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy