skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto parzone bez jajek
Krok 2:
Wbij jajka
Krok 3:
Ciasto parzone
Krok 4:
Wyciskanie strzykawką do ciasta
Krok 5:
Siatka w romby
Krok 6:
Kwadraty siatki
Krok 7:
Ciastka
Krok 8:
Ciasta z przygotowanymi owocami
Krok 9:
Układanie ciast owocami
Krok 10:
Ubite jajka
Krok 11:
Dodawanie skrobi
Krok 12:
Mleko
Krok 13:
Dodawanie masła do kremu
Krok 14:
Napełnianie ciast kremem
najpierw musisz narysować 2 szablony.
na papierze piekarniczym narysuj kontur przyszłego ciasta i narysuj cały obszar kwadratami 3x3 cm na drugim arkuszu papieru piekarniczego narysuj również kontur i narysuj go rombami 3x3 cm.
zagotuj wodę z masłem i solą do ciasta. Wlej mąkę do wody, szybko mieszając wszystko łyżką. Lekko ostudzić ciasto i wbić na przemian 6 jajek, za każdym razem mieszając wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odwróć pierwszy szablon rysunkiem w dół, posmaruj papier olejem i strzykawką do ciasta wypełnioną ciastem, najpierw narysuj kontur, a następnie siatkę. Grubość linii powinna wynosić 4-5 mm.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
podczas pieczenia pierwszego arkusza narysuj kontur i siatkę na drugim (romby).
wyjmij pierwszy arkusz, włóż drugi arkusz do pieczenia. Przenieś upieczoną siatkę na talerz.
więc zrób jeszcze 2 razy.
w ten sposób powinieneś uzyskać 2 ciasta z kwadratami i 2 ciasta z rombami.
ugotuj krem.
zagotuj 1 litr mleka z cukrem.
ubij jajka, dodaj skrobię, wszystko dobrze wymieszaj, rozcieńczyć 3/4 szklanki mleka. Wlej mieszaninę cienkim strumieniem do wrzącego mleka, jednocześnie intensywnie mieszając mieszaninę, najlepiej w jednym kierunku, aby nie powstały grudki.
wlej mleko skondensowane, nadal mieszając.
gdy krem zgęstnieje, dodaj cukier waniliowy, wszystko wymieszaj.
dodaj masło, dobrze wymieszaj śmietanę i odstaw na bok, aby trochę ostygła.
pokrój owoce na kawałki wystarczająco duże, aby zmieściły się w komórkach ciasta.
zbieranie ciasta Tropicanka.
połóż arkusz pergaminu wycięty wzdłuż konturu ciast na naczyniu.
połóż ciasto z siatką w romby na arkuszu. Włóż kawałki owoców do diamentów. Zalej wszystko kremem.
połóż ciasto z kwadratami siatki. Owoc. Śmietana.
połóż ciasto z siatką w romby. Owoc. Śmietana.
następnie włóż Ostatnie ciasto. Nie impregnuj go niczym.
Udekoruj ciasto owocami pokrojonymi w cienkie plasterki, malinami.
wymieszaj przezroczystą galaretkę do ciast z 2 łyżkami. łyżki cukru, rozcieńczyć w 150 ml wody i umieścić w łaźni wodnej na 1 minutę. Wlej powstałą galaretkę na wierzch ciasta.
w razie potrzeby posyp boki ciasta okruchami ciastek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g