rostbef wołowy
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
posiekaj cebulę, marchewkę i seler grubo, włóż do formy.
dodaj tymianek, po skrop wszystko oliwą z oliwek, wymieszaj.
sól i pieprz mięso.
posmaruj go po obu stronach musztardą i połóż na warzywach.
piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec mięso wraz z warzywami 1 godzina 20 min.
Przenieś gotową pieczeń wołową na talerz i przykryj folią.
bulion, który powstał podczas pieczenia, użyj do sosu.
wyjmij warzywa i wlej bulion na patelnię. Podgrzać.
dodaj mąkę, mieszając, gotuj przez dwie minuty.
wlej wino, włóż warzywa, zmniejsz ogień, gotuj przez kolejne 6-8 minut.
SOS odcedź.
podawaj pieczeń wołową, polewając tym sosem, razem z Yorkshire budyń .
dodaj tymianek, po skrop wszystko oliwą z oliwek, wymieszaj.
sól i pieprz mięso.
posmaruj go po obu stronach musztardą i połóż na warzywach.
piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec mięso wraz z warzywami 1 godzina 20 min.
Przenieś gotową pieczeń wołową na talerz i przykryj folią.
bulion, który powstał podczas pieczenia, użyj do sosu.
wyjmij warzywa i wlej bulion na patelnię. Podgrzać.
dodaj mąkę, mieszając, gotuj przez dwie minuty.
wlej wino, włóż warzywa, zmniejsz ogień, gotuj przez kolejne 6-8 minut.
SOS odcedź.
podawaj pieczeń wołową, polewając tym sosem, razem z Yorkshire budyń .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g