skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowujemy ciasto, do którego przecieramy żurawinę cukrem, tutaj wkładamy posiekane orzechy włoskie, sól, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
ubij jajko, dodaj drobną skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, majonez, wszystko dobrze wymieszaj.
łączymy obie masy w jedną, ponownie mieszamy. Smarujemy formę margaryną, rozprowadzamy ciasto, pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. 40-45 minut.
przygotuj krem. Ubij masło, dodaj do niego śmietanę, sok pomarańczowy i mleko skondensowane, orzechy włoskie.
ubij osobno śmietanę razem z cukrem pudrem.
chłodzimy ciasto, kroimy wzdłuż na warstwy (2 sztuki). Jeden smarujemy śmietaną, na wierzch kładziemy żurawinę. Przykryj drugim ciastem, ponownie posmaruj go śmietaną, na której - kremem maślanym. Pokrywamy również boki kremem olejowym.
możesz przykryć gotowym ciastem mastyksem, tak jak ja. Piękne ciasto jest gotowe, możesz pić herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g