ciasto czekoladowe Minuta bez pieczenia ciasteczek

bogaty czekoladowo-orzechowy smak ciasta nie pozostawi obojętnym! Ciasto minuta bez pieczenia wygląda bardzo szanowany. Co bardziej satysfakcjonujące jest uświadomienie sobie, że coś tak elegancko wyglądającego jak ten deser nie gotuje się długo.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 44 % 34 g
węglowodany 47 % 36 g
530 kcal
IG: 11 / 28 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

kruszymy białą czekoladę, ciasteczka, orzechy na kawałki.

osobno drobno posiekaj ciemną czekoladę.

wlej śmietanę do rondla, dodaj miód i masło. Doprowadź do wrzenia na kuchence.

wlej gorącą mieszaninę do ciemnej czekolady i wymieszaj.

umieść tutaj tę samą mieszankę z ciasteczkami.

rozłóż folię spożywczą w dzielonej formie. Na wierzch wlej mieszankę czekolady. Wkładamy do lodówki na trzy godziny.

wyjmij, przenieś na talerz, posyp kakao. Natychmiast podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy