Smocza Sałatka śledziowa
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
cienko pokrój obraną cebulę. Zalej go przez minutę wrzącą wodą, odcedź i zalej cebulę marynatą (woda i ocet w stosunku 1:1) przez 15 minut. Odcedź marynatę.
śledź wypatroszony, pokrojony w filety, drobno posiekany.
na dużym naczyniu ułóż śledzie łukiem (będzie to podstawa Smoka).
na wierzchu-warstwa marynowanej cebuli.
po-drobno starte obrane gotowane ziemniaki.
z dwóch plasterków słodkiej papryki zrób "usta" jak na zdjęciu. Przykryj ziemniakami.
posmaruj majonezem.
odcedź płyn z oliwek, zmiel je w blenderze i ułóż na wierzchu.
umieścić na zimno przez noc do namoczenia.
Udekoruj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal / 100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal / 100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g