deser twarogowy z jeżynami

Szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy deser. Połączenie twarogu i świeżych jagód-co może być zdrowsze? Proponuję przygotować deser twarogowy z jeżynami, który jest przygotowywany bardzo szybko, bez żadnego wysiłku i kłopotów.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 55 % 18 g
212 kcal
IG: 16 / 47 / 37

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Żniwa jeżyn są bardzo szczęśliwe w tym sezonie – można ugotować tylko tyle smacznych i zdrowych! Tym razem postanowiłem nie zajmować się pieczeniem, ale przygotować szybki warstwowy deser z jeżyn i twarogu. Przygotowuje się bardzo szybko, jako etap przygotowawczy wystarczy umyć i osuszyć jeżyny. Okazuje się, że deser jest bardzo smaczny i zdrowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ nasz deser będzie łuszczący się, zajmiemy się przygotowywaniem warstw. W przypadku warstwy twarogu w misce wymieszaj twaróg, śmietanę i cukier i wymieszaj widelcem lub ubij blenderem, w zależności od preferencji smakowych. Uwielbiam, aby twaróg w deserze był odczuwalny, więc wymieszałem go widelcem, jeśli bardziej lubisz masę twarogową-użyj blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdż ciasteczka w wygodny dla Ciebie sposób, najłatwiej jest umieścić ciasteczka w plastikowej torbie i pobić je wałkiem do ciasta. Umyj i osusz jeżyny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przejdźmy do tworzenia deseru. Na dnie szklanek, misek lub miski układamy warstwę okruchów ciasteczek, następnie warstwę twarogu, na warstwę twarogu – jeżyny i tak kilka razy naprzemiennie warstwy. Na wierzchu szklanki z deserem dekorujemy jeżynami i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę, po czym podajemy deser do stołu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Deser z twarogu z jeżynami jest gotowy! Smacznego!

latem, podczas dojrzewania pysznych i zdrowych jagód, można przygotować różne słodkie potrawy i desery. Teraz mamy jeżyny w całości, a ja gotuję z nich różne smakołyki. Moi domownicy uwielbiają suflet jeżynowy na skondensowanym mleku, galaretowate ciasto jeżynowe, ale kiedy nie mam czasu, robię im ten nieskomplikowany deser warstwowy z twarogu, ciastek i jeżyn. Deser przygotowuje się w 15 minut, plus czas na jego namoczenie, okazuje się bardzo smaczny i zdrowy i bardzo lubiany nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. W razie potrzeby jagody jeżyny można zastąpić jagodami malinowymi lub innymi ulubionymi jagodami. Mam nadzieję, że spodoba ci się mój deser i będziesz go często przygotowywał!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy