skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Żniwa jeżyn są bardzo szczęśliwe w tym sezonie – można ugotować tylko tyle smacznych i zdrowych! Tym razem postanowiłem nie zajmować się pieczeniem, ale przygotować szybki warstwowy deser z jeżyn i twarogu. Przygotowuje się bardzo szybko, jako etap przygotowawczy wystarczy umyć i osuszyć jeżyny. Okazuje się, że deser jest bardzo smaczny i zdrowy.
Krok 2:

Ponieważ nasz deser będzie łuszczący się, zajmiemy się przygotowywaniem warstw. W przypadku warstwy twarogu w misce wymieszaj twaróg, śmietanę i cukier i wymieszaj widelcem lub ubij blenderem, w zależności od preferencji smakowych. Uwielbiam, aby twaróg w deserze był odczuwalny, więc wymieszałem go widelcem, jeśli bardziej lubisz masę twarogową-użyj blendera.
Krok 3:

Zmiażdż ciasteczka w wygodny dla Ciebie sposób, najłatwiej jest umieścić ciasteczka w plastikowej torbie i pobić je wałkiem do ciasta. Umyj i osusz jeżyny.
Krok 4:

Przejdźmy do tworzenia deseru. Na dnie szklanek, misek lub miski układamy warstwę okruchów ciasteczek, następnie warstwę twarogu, na warstwę twarogu – jeżyny i tak kilka razy naprzemiennie warstwy. Na wierzchu szklanki z deserem dekorujemy jeżynami i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę, po czym podajemy deser do stołu.
Krok 5:

Deser z twarogu z jeżynami jest gotowy! Smacznego!
latem, podczas dojrzewania pysznych i zdrowych jagód, można przygotować różne słodkie potrawy i desery. Teraz mamy jeżyny w całości, a ja gotuję z nich różne smakołyki. Moi domownicy uwielbiają suflet jeżynowy na skondensowanym mleku, galaretowate ciasto jeżynowe, ale kiedy nie mam czasu, robię im ten nieskomplikowany deser warstwowy z twarogu, ciastek i jeżyn. Deser przygotowuje się w 15 minut, plus czas na jego namoczenie, okazuje się bardzo smaczny i zdrowy i bardzo lubiany nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. W razie potrzeby jagody jeżyny można zastąpić jagodami malinowymi lub innymi ulubionymi jagodami. Mam nadzieję, że spodoba ci się mój deser i będziesz go często przygotowywał!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g


