skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj pomarańcze, wysusz, pokrój na pół i wyciśnij sok. W tym przepisie użyjemy całych pomarańczy.
Krok 2:
Wlej cały sok do całego cukru i dobrze wymieszaj. Jeśli cukier jest duży, możesz wysłać pojemnik z przyszłym syropem do kuchenki mikrofalowej na kilka minut, aby cukier się rozpuścił. Przybliżona ilość soku powinna wynosić 150-200 ml. jeśli mniej, możesz rozcieńczyć wodą.
Krok 3:
Pokrój skórki na paski o szerokości 0,5 cm. I dodaj do syropu.
Krok 4:
Wysyłamy pojemnik do kuchenki mikrofalowej, gotujemy kandyzowane owoce w impulsach przez 4 minuty w maksymalnej temperaturze. Liczba impulsów wyniesie 4-6. Wszystko zależy od grubości i twardości Skórki. Zwykle mam co najmniej 5. Pomiędzy każdym impulsem wyjmujemy, mieszamy i odsyłamy.
Krok 5:
Z czasem skórka zacznie zmieniać kolor. Stanie się bardziej przezroczysty, podobny do marmolady.Ciecz odparuje, syrop zgęstnieje. Gotowość można sprawdzić wykałaczką. Powinien swobodnie wchodzić w skórkę.
Krok 6:
Cogla Skórki stały się miękkie, półprzezroczyste-są gotowe. Przenosimy je na ruszt lub talerz i pozwalamy im wyschnąć. Możesz zostawić na noc, ale jeśli nie masz czasu, możesz wysłać go bezpośrednio na talerzu do piekarnika na 60-70 stopni na godzinę.Rezuzltat będzie taki sam.
Krok 7:
Wlej syrop do słoika, nadal będzie przydatny. Zwykle dodaję go do wypieków podczas wyrabiania ciasta. Może być stosowany jako dodatek do lodów, naleśników, serników.....
Krok 8:
Gdy skórki wyschną, obficie zwiń je w cukier i włóż do hermetycznie zamkniętego pojemnika.
Krok 9:
Przechowywać w lodówce. Moje kandyzowane owoce mają już 1,5 mięsa, są tak smaczne, jak były pierwszego dnia.
Krok 10:
Oto takie piękne, jasne, pachnące, soczyste kandyzowane owoce. Mogą być używane do pieczenia lub jako niezależny deser w herbacie lub kawie.
bardzo podoba mi się ten przepis ze względu na jego prostotę.
gorycz nie jest w nim Odczuwalna, tylko słodycz i nuty cytrusowe. Przy filiżance herbaty ziołowej taki deser będzie bardzo przydatny.Zwykle gotuję całą porcję i używam jej do pieczenia. Okazuje się bardzo aromatyczny.
mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba i będzie przydatny!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g