domowe kandyzowane owoce z pomarańcza

Łatwy i szybki sposób na zrobienie kandyzowanych owoców w domu!!! Jest to bardzo prosty i dość szybki sposób przygotowania kandyzowanych owoców. A poza tym jest to również produkt naturalny!!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
201 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj pomarańcze, wysusz, pokrój na pół i wyciśnij sok. W tym przepisie użyjemy całych pomarańczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cały sok do całego cukru i dobrze wymieszaj. Jeśli cukier jest duży, możesz wysłać pojemnik z przyszłym syropem do kuchenki mikrofalowej na kilka minut, aby cukier się rozpuścił. Przybliżona ilość soku powinna wynosić 150-200 ml. jeśli mniej, możesz rozcieńczyć wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój skórki na paski o szerokości 0,5 cm. I dodaj do syropu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysyłamy pojemnik do kuchenki mikrofalowej, gotujemy kandyzowane owoce w impulsach przez 4 minuty w maksymalnej temperaturze. Liczba impulsów wyniesie 4-6. Wszystko zależy od grubości i twardości Skórki. Zwykle mam co najmniej 5. Pomiędzy każdym impulsem wyjmujemy, mieszamy i odsyłamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z czasem skórka zacznie zmieniać kolor. Stanie się bardziej przezroczysty, podobny do marmolady.Ciecz odparuje, syrop zgęstnieje. Gotowość można sprawdzić wykałaczką. Powinien swobodnie wchodzić w skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cogla Skórki stały się miękkie, półprzezroczyste-są gotowe. Przenosimy je na ruszt lub talerz i pozwalamy im wyschnąć. Możesz zostawić na noc, ale jeśli nie masz czasu, możesz wysłać go bezpośrednio na talerzu do piekarnika na 60-70 stopni na godzinę.Rezuzltat będzie taki sam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej syrop do słoika, nadal będzie przydatny. Zwykle dodaję go do wypieków podczas wyrabiania ciasta. Może być stosowany jako dodatek do lodów, naleśników, serników.....

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy skórki wyschną, obficie zwiń je w cukier i włóż do hermetycznie zamkniętego pojemnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przechowywać w lodówce. Moje kandyzowane owoce mają już 1,5 mięsa, są tak smaczne, jak były pierwszego dnia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto takie piękne, jasne, pachnące, soczyste kandyzowane owoce. Mogą być używane do pieczenia lub jako niezależny deser w herbacie lub kawie.

bardzo podoba mi się ten przepis ze względu na jego prostotę.
gorycz nie jest w nim Odczuwalna, tylko słodycz i nuty cytrusowe. Przy filiżance herbaty ziołowej taki deser będzie bardzo przydatny.Zwykle gotuję całą porcję i używam jej do pieczenia. Okazuje się bardzo aromatyczny.
mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba i będzie przydatny!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy