pączki radzieckie

smaczne, miękkie w środku, ale chrupiące. Radzieckie pączki to ulubiony deser zarówno dorosłych, jak i dzieci. Idealny na śniadanie lub przekąskę. Świetnie komponuje się z mlekiem, gorącą herbatą, galaretką, a nawet kawą! Podawaj z dżemem, miodem lub skondensowanym mlekiem!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 59 % 30 g
283 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najpierw przygotuj ciasto. Umieść świeże drożdże w misce i wlej łyżeczkę cukru. Wybierz drożdże ostrożnie, spójrz na datę ważności. Świeże drożdże są kluczem do wspaniałych wypieków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj ciepłą wodę do drożdży. Należy pamiętać, że woda musi być ciepła, aby cukier rozpuścił się szybciej, a drożdże zaczęły działać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj łyżkę mąki do ciasta, dokładnie wymieszaj. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno wlej ciepłe mleko do głębokiej miski. Dodaj cukier i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj stopione masło do mleka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajko do mieszanki mlecznej. Przed spożyciem jajka radzę umyć w ciepłej bieżącej wodzie, aby uniknąć infekcji. Posolić mieszaninę i dodać wanilinę (uważaj, wanilina może być gorzka w dużych ilościach, przeczytaj uważnie instrukcje na opakowaniu).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto do ciasta, wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Mąka może zniknąć trochę mniej lub trochę więcej, ale ciasto powinno być miękkie i trochę przylegać do dłoni, nie martw się, tak powinno być. Przykryj i umieść w ciepłym miejscu. Niech ciasto wyrośnie przez około godzinę. Radzę włożyć ciasto do piekarnika i po prostu włączyć w nim światło. Tam ciasto będzie dobrze rosło i ani przeciągi, ani bryza nie są straszne. Ciasto drożdżowe nie lubi zamieszania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ciągu godziny (czasem dłużej, wszystko zależy od aktywności drożdży, temperatury w pomieszczeniu i braku przeciągów), ciasto podwoi się. Przenieś go na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Podziel ciasto na równe części. Użyj odrobiny mąki, aby ciasto nie przykleiło się do rąk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Palcami zrób dziurę w każdej kulce i rozciągnij ją w kółko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na głęboką patelnię i dobrze podgrzej. Delikatnie, jeden po drugim, zanurz pączki w gorącym oleju. Smaż przez dwie minuty, odwróć i smaż przez kolejne kilka minut, aż się zarumieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż pączki na papierowych serwetkach, aby wchłonęły nadmiar oleju. Smacznego!

niech lekko ostygnie, odłóż serwetki lub przenieś pączki na inny talerz. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

jeśli chcesz, możesz udekorować pączki różnymi lukrami, posypką, rozpuszczoną czekoladą. Fantazjuj!

podawaj z gorącą herbatą lub mlekiem. Jako dodatek użyj dżemu, miodu, skondensowanego mleka.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy