skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najpierw przygotuj ciasto. Umieść świeże drożdże w misce i wlej łyżeczkę cukru. Wybierz drożdże ostrożnie, spójrz na datę ważności. Świeże drożdże są kluczem do wspaniałych wypieków.
Krok 2:
Dodaj ciepłą wodę do drożdży. Należy pamiętać, że woda musi być ciepła, aby cukier rozpuścił się szybciej, a drożdże zaczęły działać.
Krok 3:
Dodaj łyżkę mąki do ciasta, dokładnie wymieszaj. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Krok 4:
Osobno wlej ciepłe mleko do głębokiej miski. Dodaj cukier i wymieszaj.
Krok 5:
Roztop masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj stopione masło do mleka.
Krok 6:
Wbij jajko do mieszanki mlecznej. Przed spożyciem jajka radzę umyć w ciepłej bieżącej wodzie, aby uniknąć infekcji. Posolić mieszaninę i dodać wanilinę (uważaj, wanilina może być gorzka w dużych ilościach, przeczytaj uważnie instrukcje na opakowaniu).
Krok 7:
Wlej ciasto do ciasta, wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Mąka może zniknąć trochę mniej lub trochę więcej, ale ciasto powinno być miękkie i trochę przylegać do dłoni, nie martw się, tak powinno być. Przykryj i umieść w ciepłym miejscu. Niech ciasto wyrośnie przez około godzinę. Radzę włożyć ciasto do piekarnika i po prostu włączyć w nim światło. Tam ciasto będzie dobrze rosło i ani przeciągi, ani bryza nie są straszne. Ciasto drożdżowe nie lubi zamieszania.
Krok 8:
W ciągu godziny (czasem dłużej, wszystko zależy od aktywności drożdży, temperatury w pomieszczeniu i braku przeciągów), ciasto podwoi się. Przenieś go na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Podziel ciasto na równe części. Użyj odrobiny mąki, aby ciasto nie przykleiło się do rąk.
Krok 9:
Palcami zrób dziurę w każdej kulce i rozciągnij ją w kółko.
Krok 10:
Wlej olej roślinny na głęboką patelnię i dobrze podgrzej. Delikatnie, jeden po drugim, zanurz pączki w gorącym oleju. Smaż przez dwie minuty, odwróć i smaż przez kolejne kilka minut, aż się zarumieni.
Krok 11:
Ułóż pączki na papierowych serwetkach, aby wchłonęły nadmiar oleju. Smacznego!
niech lekko ostygnie, odłóż serwetki lub przenieś pączki na inny talerz. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
jeśli chcesz, możesz udekorować pączki różnymi lukrami, posypką, rozpuszczoną czekoladą. Fantazjuj!
podawaj z gorącą herbatą lub mlekiem. Jako dodatek użyj dżemu, miodu, skondensowanego mleka.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g