skład / składniki
metoda gotowania
na początek zajmiemy się przygotowaniem nadzienia.
Wybierz dojrzałą, dużą, pachnącą dynię. Obieramy go ze sztywnej Skórki.
drobno posiekaj i włóż na patelnię z odrobiną wody. Przykryj pokrywką i pozwól jej trochę zgasnąć. Wystarczy 5-10 minut.
do dyni dodaj trochę oleju roślinnego, soli i drobno posiekanej cebuli. Bez zamykania pokrywki smaż warzywa przez 2-3 minuty.
rozłóż tofu na patelni przez kilka minut. Pozostaw do ostygnięcia.
zajmijmy się przygotowaniem ciasta.
dodaj mąkę do miski lub do miski kombajnu.
robimy małe zagłębienie i dodajemy wodę, sól.
dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Rozłóż na stole, pocieraj trochę rękami.
zagniecione ciasto zwija się w kulkę i przykrywa folią spożywczą. Odpoczywaj przez 30 minut.
po tym czasie wyjmujemy ciasto. Rozłożył się i uzyskał jednolitą konsystencję.
w przygotowanym miejscu pracy za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości nie większej niż pięć centymetrów. Za pomocą szklanki z szeroką szyjką pokrój ciasto w kółka. Koła powinny mieć średnicę około 5 centymetrów.
dodaj łyżeczkę nadzienia do każdego koła i mocno ściśnij krawędzie. Nadajemy naszemu pierogowi pożądany kształt, zginając krawędzie ciasta.
jeśli jesteś właścicielem pierogów, przyklej pierogi za pomocą tego urządzenia.
aby to zrobić, ciasto należy podzielić na dwie równe części i rozwałkować w warstwy. Pierwszą warstwę rozprowadzamy na gotowanym naczyniu, lekko naciskając dłońmi. W powstałych dołach układamy nadzienie.
przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wygładź rękami i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Odwróć pierogi i wytrząśnij pierogi na powierzchnię roboczą.
to wszystko!
nasze pierogi są gotowe, pozostaje tylko gotować. Aby to zrobić, zanurz pierogi we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj do miękkości, gdy pierogi są gotowe, wypłyną na powierzchnię. Zajmie to około 4-5 minut.
rozłóż pierogi na talerzu, podawaj z ziołami. Pierogi można jeść ze śmietaną, masłem! Albo ze specjalnie przygotowanym sosem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g