pierogi z dynią

pyszne i zdrowe pierogi z dynią zachwycą swoim aromatem! Delikatny i aromatyczny smak pierogów z dynią przypomni o nadchodzącej jesieni! Tofu pomoże odkryć smak dyni, a cebula i pieprz dodadzą pikanterii. Prawdziwa przyjemność!
Nadieżda_vladimirovnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 22 g
108 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na początek zajmiemy się przygotowaniem nadzienia.

Wybierz dojrzałą, dużą, pachnącą dynię. Obieramy go ze sztywnej Skórki.

drobno posiekaj i włóż na patelnię z odrobiną wody. Przykryj pokrywką i pozwól jej trochę zgasnąć. Wystarczy 5-10 minut.

do dyni dodaj trochę oleju roślinnego, soli i drobno posiekanej cebuli. Bez zamykania pokrywki smaż warzywa przez 2-3 minuty.

rozłóż tofu na patelni przez kilka minut. Pozostaw do ostygnięcia.

zajmijmy się przygotowaniem ciasta.

dodaj mąkę do miski lub do miski kombajnu.

robimy małe zagłębienie i dodajemy wodę, sól.

dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Rozłóż na stole, pocieraj trochę rękami.

zagniecione ciasto zwija się w kulkę i przykrywa folią spożywczą. Odpoczywaj przez 30 minut.

po tym czasie wyjmujemy ciasto. Rozłożył się i uzyskał jednolitą konsystencję.

w przygotowanym miejscu pracy za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości nie większej niż pięć centymetrów. Za pomocą szklanki z szeroką szyjką pokrój ciasto w kółka. Koła powinny mieć średnicę około 5 centymetrów.

dodaj łyżeczkę nadzienia do każdego koła i mocno ściśnij krawędzie. Nadajemy naszemu pierogowi pożądany kształt, zginając krawędzie ciasta.

jeśli jesteś właścicielem pierogów, przyklej pierogi za pomocą tego urządzenia.

aby to zrobić, ciasto należy podzielić na dwie równe części i rozwałkować w warstwy. Pierwszą warstwę rozprowadzamy na gotowanym naczyniu, lekko naciskając dłońmi. W powstałych dołach układamy nadzienie.

przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wygładź rękami i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Odwróć pierogi i wytrząśnij pierogi na powierzchnię roboczą.

to wszystko!

nasze pierogi są gotowe, pozostaje tylko gotować. Aby to zrobić, zanurz pierogi we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj do miękkości, gdy pierogi są gotowe, wypłyną na powierzchnię. Zajmie to około 4-5 minut.

rozłóż pierogi na talerzu, podawaj z ziołami. Pierogi można jeść ze śmietaną, masłem! Albo ze specjalnie przygotowanym sosem!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g

Podobne przepisy