Klasyczne pierogi z wiśniami na kefirze w stylu domowym

popularny deser z aromatyczną i soczystą jagodą! Świetny przepis na robienie wspaniałych pierogów z wiśniami, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich dobrym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 89 % 57 g
205 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych pierogów z wiśniami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czterysta gramów przesianej mąki do dużej miski i dodaj do niej jedną łyżkę cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną trzecią łyżeczki sody do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pół łyżeczki soli do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj żółtko jednego jaja kurzego do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dwieście mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do wspólnej miski i mieszając wszystkie składniki, zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbieramy zagniecione ciasto w grudkę, którą następnie wkładamy do celofanowej torby i wkładamy do lodówki na trzydzieści minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do głębokiej miski i dodaj jedną łyżkę skrobi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj cukier ze skrobią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej trochę mąki na powierzchnię roboczą stołu i podziel ciasto na dwie części, rozłóż połowę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniataj każdą część ciasta na grubą tortillę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do dość cienkiego ciasta o grubości dwóch do trzech milimetrów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wycinamy półfabrykaty z ciasta o pożądanej średnicy za pomocą odpowiedniego kształtu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lekko rozciągnij każdy kawałek ciasta i rozłóż na nim nieco ponad pół łyżeczki cukru, pozostawiając wolne krawędzie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż beznasienne jagody wiśni na wierzchu cukru.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze przyklej końce każdego pustego ciasta z nadzieniem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na posypanej mąką desce do krojenia rozprowadzamy pierogi, których według naszego przepisu uzyskuje się trzydzieści pięć sztuk.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zagotuj garnek z wymaganą ilością wody na kuchence, dodaj sól do smaku i rozłóż odpowiednią ilość pierogów, które doprowadzamy do gotowości po gotowaniu przez około dwie minuty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż ugotowane pierogi na talerzu i podawaj na stole.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis! Najsmaczniejszy i najpopularniejszy deser-pierogi z soczystymi i pachnącymi wiśniami! Ten przysmak jest znany wszystkim i bardzo kochany od dzieciństwa! Głównym problemem jest prawidłowe wykonanie ciasta na pierogi. Wiśnie mogą być świeże i mrożone. Teraz powiem ci mój udany przepis na przygotowanie ciasta, a zobaczysz, jak gotować pierogi z wiśniami, aby się nie rozpadły i zachowały sok w środku. Z nim zawsze będzie delikatny, miękki i bujny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy