skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych pierogów z wiśniami.
Krok 2:
Wlej czterysta gramów przesianej mąki do dużej miski i dodaj do niej jedną łyżkę cukru.
Krok 3:
Dodaj jedną trzecią łyżeczki sody do miski.
Krok 4:
Wlej pół łyżeczki soli do miski.
Krok 5:
Dodaj żółtko jednego jaja kurzego do miski.
Krok 6:
Wlej dwieście mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do wspólnej miski i mieszając wszystkie składniki, zagniataj ciasto.
Krok 7:
Zbieramy zagniecione ciasto w grudkę, którą następnie wkładamy do celofanowej torby i wkładamy do lodówki na trzydzieści minut.
Krok 8:
Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do głębokiej miski i dodaj jedną łyżkę skrobi.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj cukier ze skrobią.
Krok 10:
Wlej trochę mąki na powierzchnię roboczą stołu i podziel ciasto na dwie części, rozłóż połowę.
Krok 11:
Ugniataj każdą część ciasta na grubą tortillę.
Krok 12:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do dość cienkiego ciasta o grubości dwóch do trzech milimetrów.
Krok 13:
Wycinamy półfabrykaty z ciasta o pożądanej średnicy za pomocą odpowiedniego kształtu.
Krok 14:
Lekko rozciągnij każdy kawałek ciasta i rozłóż na nim nieco ponad pół łyżeczki cukru, pozostawiając wolne krawędzie.
Krok 15:
Rozłóż beznasienne jagody wiśni na wierzchu cukru.
Krok 16:
Dobrze przyklej końce każdego pustego ciasta z nadzieniem.
Krok 17:
Na posypanej mąką desce do krojenia rozprowadzamy pierogi, których według naszego przepisu uzyskuje się trzydzieści pięć sztuk.
Krok 18:
Zagotuj garnek z wymaganą ilością wody na kuchence, dodaj sól do smaku i rozłóż odpowiednią ilość pierogów, które doprowadzamy do gotowości po gotowaniu przez około dwie minuty.
Krok 19:
Rozłóż ugotowane pierogi na talerzu i podawaj na stole.
Krok 20:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
cóż, bardzo prosty przepis! Najsmaczniejszy i najpopularniejszy deser-pierogi z soczystymi i pachnącymi wiśniami! Ten przysmak jest znany wszystkim i bardzo kochany od dzieciństwa! Głównym problemem jest prawidłowe wykonanie ciasta na pierogi. Wiśnie mogą być świeże i mrożone. Teraz powiem ci mój udany przepis na przygotowanie ciasta, a zobaczysz, jak gotować pierogi z wiśniami, aby się nie rozpadły i zachowały sok w środku. Z nim zawsze będzie delikatny, miękki i bujny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g