skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce. Nie kroję go specjalnie, a mianowicie bardzo dokładnie pocieram, aby sok imbirowy na parze z miąższem wyciekł przez te małe spiczaste otwory, co nada napojowi bogatszy smak.
Krok 2:
Wyślij 2 łyżeczki suszonego rumianku do imbiru.
Krok 3:
Wyciśnij sok z cytryny i pokrój resztę na małe kawałki. To właśnie te kawałki dodajemy do czajnika.
Krok 4:
Dodaj zdrowe suszone jabłko do tej zdrowej mieszanki, aby dodać smaku i aromatu.
Krok 5:
Zalej tę aromatyczną mieszankę wrzącą wodą.
Krok 6:
Pozwól parzyć przez 10 minut.
Krok 7:
Wlej herbatę przez sito i ciesz się cudownym aromatem.
Krok 8:
Gdy herbata trochę ostygnie, możesz dodać miód lub cukier, jeśli nie używasz miodu, i sok z cytryny do smaku i do woli. Nie warto dodawać miodu do bardzo gorącego płynu, ponieważ traci on część przydatnych właściwości.
Krok 9:
Zamiast cytryny możesz dodać rokitnik, starty z cukrem - 1 lub 2 łyżeczki. Aby pozbyć się pestek i skórki, przepuszczam ją przez sito.
Krok 10:
Bądź zdrowy, pij dla zdrowia! Jeśli istnieją przeciwwskazania lub indywidualna nietolerancja niektórych składników, bądź ostrożny, możesz coś dodać lub wykluczyć. Najważniejsze, że czujesz się świetnie.
jak zrobić herbatę imbirową? Bardzo proste! W 10 minut gotowe! Zwróć uwagę na ten przepis na herbatę imbirową z cytryną i rumiankiem i zorganizuj zdrowe, orzeźwiające przyjęcie herbaciane. Dodaj kilka łyżek miodu do gotowej nie gorącej herbaty, a otrzymasz prawdziwy prezent witaminowy o każdej porze roku.
herbata imbirowa pomaga na przeziębienie, a jej część służy do odchudzania, ponieważ ten wspaniały napój zmniejsza apetyt.
można użyć herbaty imbirowej jako zimnego napoju. Wystarczy go schłodzić i można go podawać z kostkami lodu.
podczas parzenia oprócz rumianku możesz dodać świeżą lub suszoną miętę.
A do gotowej lekko ciepłej herbaty możesz dodać plasterek cytryny lub sok z cytryny. Często dodajemy rokitnik, starty z cukrem i przepuszczany przez sito, aby usunąć wszystkie skórki i pestki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Stokrotka - 9 kcal/100g
- Suszone jabłka - 231 kcal/100g