maślane placki z nadzieniem jabłkowym w piekarniku

takie ciasta nawet dobrze odżywiony nie odmówi spróbowania! Wspaniały przepis na przygotowanie najdelikatniejszych i najbardziej bujnych wypieków z ciasta drożdżowego z jabłkami, które z pewnością wszystkim się spodoba i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 80 % 33 g
179 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij dwa jaja kurze w wygodnym pojemniku i dodaj trzydzieści gramów masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sto gramów cukru do pojemnika, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dobrze wymieszaj trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów zsiadłego mleka do wspólnego pojemnika i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiać do pojemnika częściami pięćset gramów mąki i dodać jedną trzecią łyżeczki soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w pojemniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dwie łyżeczki suchych drożdży do wspólnego pojemnika, wymieszaj i zacznij ugniatać ciasto rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiać pozostałą mąkę do wspólnego pojemnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na stole, który posyp niewielką ilością mąki i dokładnie ugniataj rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy ciasto do pojemnika nasmarowanego olejem roślinnym i przykrywamy ręcznikiem w ciepłym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz pięć jabłek i pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby jabłka podczas pieczenia nie stały się czarne i nie zamieniły się w kleik, posyp je odrobiną kwasu cytrynowego, możesz dodać sok z cytryny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzanej na kuchence dodaj dziesięć gramów masła, pięćdziesiąt gramów cukru i rozłóż pokrojone plasterki jabłka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jabłka mieszając smażyć na wysokim ogniu przez trzy minuty, podczas gotowania jabłka powinny wyizolować sok, dodać jedną łyżeczkę cynamonu i wymieszać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyłącz piec i włóż jabłka z patelni do durszlaka, aby pożądany syrop spłynął do miski w przyszłości.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po godzinie piętnastu minut lekko posyp stół mąką i rozłóż na nim dobrze wyrośnięte delikatne ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto dokładnie ugniatamy i uwalniamy cały kwas węglowy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podziel ciasto na dwanaście w przybliżeniu równych kawałków i ugniataj je do ciast o grubości pół centymetra.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wypełnij każdą tortillę jedną łyżką jabłek i złóż kopertę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż przygotowane koperty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw na dwadzieścia minut w ciepłe miejsce.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smarujemy dobrze wyrosłe ciasta po wyrośnięciu ubitym jajkiem i pieczemy przez dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do stu siedemdziesięciu pięciu stopni.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, smarujemy ciepłe placki syropem jabłkowym i pozostawiamy do ostygnięcia.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Kładziemy placki na talerzu i podajemy do stołu.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego i uduchowionego picia herbaty!

wszyscy kochają paszteciki i nie mów, że jesteś wyjątkiem. A placki z jabłkami to hit wszechczasów. Sezon jabłkowy jest w pełnym rozkwicie i nie można go przegapić. Będziesz później żałować, że nie upiekłeś. Miękkie, maślane, delikatne z pysznym nadzieniem w piekarniku. Nadaje się zarówno na przyjęcia herbaciane, jak i dziecko do szkoły na przekąskę. Napisz przepis, a potem nie mów, że nie wiedziałeś, jak zrobić najsmaczniejsze ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy