skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij dwa jaja kurze w wygodnym pojemniku i dodaj trzydzieści gramów masła.
Krok 2:
Dodaj sto gramów cukru do pojemnika, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 3:
Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów zsiadłego mleka do wspólnego pojemnika i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Przesiać do pojemnika częściami pięćset gramów mąki i dodać jedną trzecią łyżeczki soli.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w pojemniku.
Krok 6:
Wlej dwie łyżeczki suchych drożdży do wspólnego pojemnika, wymieszaj i zacznij ugniatać ciasto rękami.
Krok 7:
Przesiać pozostałą mąkę do wspólnego pojemnika.
Krok 8:
Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.
Krok 9:
Rozłóż ciasto na stole, który posyp niewielką ilością mąki i dokładnie ugniataj rękami.
Krok 10:
Wyjmujemy ciasto do pojemnika nasmarowanego olejem roślinnym i przykrywamy ręcznikiem w ciepłym miejscu.
Krok 11:
Obierz pięć jabłek i pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra.
Krok 12:
Aby jabłka podczas pieczenia nie stały się czarne i nie zamieniły się w kleik, posyp je odrobiną kwasu cytrynowego, możesz dodać sok z cytryny.
Krok 13:
Na patelni rozgrzanej na kuchence dodaj dziesięć gramów masła, pięćdziesiąt gramów cukru i rozłóż pokrojone plasterki jabłka.
Krok 14:
Jabłka mieszając smażyć na wysokim ogniu przez trzy minuty, podczas gotowania jabłka powinny wyizolować sok, dodać jedną łyżeczkę cynamonu i wymieszać.
Krok 15:
Wyłącz piec i włóż jabłka z patelni do durszlaka, aby pożądany syrop spłynął do miski w przyszłości.
Krok 16:
Po godzinie piętnastu minut lekko posyp stół mąką i rozłóż na nim dobrze wyrośnięte delikatne ciasto.
Krok 17:
Ciasto dokładnie ugniatamy i uwalniamy cały kwas węglowy.
Krok 18:
Podziel ciasto na dwanaście w przybliżeniu równych kawałków i ugniataj je do ciast o grubości pół centymetra.
Krok 19:
Wypełnij każdą tortillę jedną łyżką jabłek i złóż kopertę.
Krok 20:
Rozłóż przygotowane koperty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw na dwadzieścia minut w ciepłe miejsce.
Krok 21:
Smarujemy dobrze wyrosłe ciasta po wyrośnięciu ubitym jajkiem i pieczemy przez dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do stu siedemdziesięciu pięciu stopni.
Krok 22:
Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, smarujemy ciepłe placki syropem jabłkowym i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 23:
Kładziemy placki na talerzu i podajemy do stołu.
Krok 24:
Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego i uduchowionego picia herbaty!
wszyscy kochają paszteciki i nie mów, że jesteś wyjątkiem. A placki z jabłkami to hit wszechczasów. Sezon jabłkowy jest w pełnym rozkwicie i nie można go przegapić. Będziesz później żałować, że nie upiekłeś. Miękkie, maślane, delikatne z pysznym nadzieniem w piekarniku. Nadaje się zarówno na przyjęcia herbaciane, jak i dziecko do szkoły na przekąskę. Napisz przepis, a potem nie mów, że nie wiedziałeś, jak zrobić najsmaczniejsze ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g