skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Potrzebujemy również wagi kuchennej i blendera(użyłem ręcznego zanurzeniowego). Wstępnie ugotuj płatki używane do deseru (najłatwiej jest wcześniej ugotować dużą ilość płatków, zapakować w małe torby i przechowywać w zamrażarce. W razie potrzeby wyjmij odpowiednią porcję, rozmroź i użyj do gotowania lub do dekoracji. Radzę! To bardzo oszczędza czas.)
Krok 2:
Weź pojemnik odpowiedni do mielenia blendera. Zrobiłam dwie porcje deseru, każda w osobnym pojemniku. Ale możesz zrobić wszystkie porcje w jednym, a następnie ułożyć je w miseczkach. Włóż ugotowany owies do pojemnika. Możesz również użyć jęczmienia jęczmiennego lub ryżu (lepsza mieszanka z brązowym lub dzikim - będzie bardziej przydatna).
Krok 3:
Dodaj twaróg. Użyłem 9% tłuszczu, ale możesz użyć dowolnego, jak chcesz.
Krok 4:
Następnie włóż białka. W moim przypadku jest to koncentrat serwatki i izolat sojowy w równych proporcjach. Oba białka doskonale się uzupełniają. Warto jednak pamiętać, że dla osób z nietolerancją laktozy białko serwatkowe może nie być odpowiednie, dlatego lepiej je wykluczyć lub wypróbować izolat serwatki, w którym zawartość tłuszczu i laktozy jest minimalna.
Krok 5:
Dodaj oliwę z oliwek. Lepiej jest użyć Oleju Extra Virgin z pierwszego tłoczenia na zimno, o poziomie kwasowości 0,2% - jest najbardziej przydatny.
Krok 6:
Jeśli używasz świeżych śliwek, należy je umyć, przeciąć na pół i usunąć pestki. W przypadku, gdy śliwki, takie jak moje, są zamrożone, rozmroź je w wygodny dla Ciebie sposób (robię to w kuchence mikrofalowej). Możesz również użyć dowolnych innych jagód lub owoców, które lubisz w połączeniu z twarogiem.
Krok 7:
Mrożona śliwka wytwarza sok podczas rozmrażania. Odcedź płyn do mieszanki twarogowej.
Krok 8:
Umieść tam jogurt naturalny bez dodatków (procent tłuszczu nie ma dla mnie znaczenia, polecam kierować się własnymi preferencjami i zdrowym rozsądkiem).
Krok 9:
Dodaj rozpuszczalny błonnik-psyllium i roztwór sukralozy.
Krok 10:
Wymieszaj blenderem, aż będzie gładki.
Krok 11:
Gotową masę twarogowo-białkowo-owsianą włożyć do misek, udekorować połówkami lub ćwiartkami śliwek i posiekaną skórką. Smacznego!
na podstawie tego deseru możesz zrobić doskonałe szkliwione "sery", formując je w batony i zamrażając w zamrażarce. Dla wygody możesz zmniejszyć ilość jogurtu w przepisie, aby masa stała się gęsta lub rozłożyć masę na silikonowych foremkach.
opcje polewy czekoladowej można zobaczyć tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt 3,5% tłuszczu - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Owies - 316 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g
- Białko - 375 kcal/100g