deser białkowo-twarogowy ze śliwkami i całym owsem

zdrowe odżywianie jest pyszne i kosmicznie niezwykłe! Przyjemne połączenie twarogu z całym owsem i białkiem smakuje praktycznie nie do odróżnienia od zwykłego deseru twarogowego. Ale o ile taki deser jest zdrowszy niż zwykłe smakołyki! Koniecznie spróbuj.
Admin RinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 44 % 16 g
184 kcal
IG: 31 / 69 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Potrzebujemy również wagi kuchennej i blendera(użyłem ręcznego zanurzeniowego). Wstępnie ugotuj płatki używane do deseru (najłatwiej jest wcześniej ugotować dużą ilość płatków, zapakować w małe torby i przechowywać w zamrażarce. W razie potrzeby wyjmij odpowiednią porcję, rozmroź i użyj do gotowania lub do dekoracji. Radzę! To bardzo oszczędza czas.)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź pojemnik odpowiedni do mielenia blendera. Zrobiłam dwie porcje deseru, każda w osobnym pojemniku. Ale możesz zrobić wszystkie porcje w jednym, a następnie ułożyć je w miseczkach. Włóż ugotowany owies do pojemnika. Możesz również użyć jęczmienia jęczmiennego lub ryżu (lepsza mieszanka z brązowym lub dzikim - będzie bardziej przydatna).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg. Użyłem 9% tłuszczu, ale możesz użyć dowolnego, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż białka. W moim przypadku jest to koncentrat serwatki i izolat sojowy w równych proporcjach. Oba białka doskonale się uzupełniają. Warto jednak pamiętać, że dla osób z nietolerancją laktozy białko serwatkowe może nie być odpowiednie, dlatego lepiej je wykluczyć lub wypróbować izolat serwatki, w którym zawartość tłuszczu i laktozy jest minimalna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj oliwę z oliwek. Lepiej jest użyć Oleju Extra Virgin z pierwszego tłoczenia na zimno, o poziomie kwasowości 0,2% - jest najbardziej przydatny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli używasz świeżych śliwek, należy je umyć, przeciąć na pół i usunąć pestki. W przypadku, gdy śliwki, takie jak moje, są zamrożone, rozmroź je w wygodny dla Ciebie sposób (robię to w kuchence mikrofalowej). Możesz również użyć dowolnych innych jagód lub owoców, które lubisz w połączeniu z twarogiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mrożona śliwka wytwarza sok podczas rozmrażania. Odcedź płyn do mieszanki twarogowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść tam jogurt naturalny bez dodatków (procent tłuszczu nie ma dla mnie znaczenia, polecam kierować się własnymi preferencjami i zdrowym rozsądkiem).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj rozpuszczalny błonnik-psyllium i roztwór sukralozy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj blenderem, aż będzie gładki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową masę twarogowo-białkowo-owsianą włożyć do misek, udekorować połówkami lub ćwiartkami śliwek i posiekaną skórką. Smacznego!

na podstawie tego deseru możesz zrobić doskonałe szkliwione "sery", formując je w batony i zamrażając w zamrażarce. Dla wygody możesz zmniejszyć ilość jogurtu w przepisie, aby masa stała się gęsta lub rozłożyć masę na silikonowych foremkach.

opcje polewy czekoladowej można zobaczyć tutaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt 3,5% tłuszczu - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Owies - 316   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g
  • Białko - 375   kcal/100g

Podobne przepisy