skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować pyszne ciasta francuskie z cebulą Katlama z mąki pszennej na wodzie? Przygotuj niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania pysznych ciast, które będą dobrą alternatywą dla chleba.
Krok 2:
Weź miskę objętościową i przesiej do niej przez drobne sito z częściami pięćset gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodaj jedną łyżeczkę soli do miski i wymieszaj.
Krok 3:
Wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody do szklanki i wlej ją do miski z mąką, a następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Zbierz ciasto w misce rękami, a następnie dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego do miski i kontynuuj dobre wyrabianie ciasta rękami przez około pięć do siedmiu minut.
Krok 5:
Ciasto ugniatane do uzyskania gładkości pozostaw w misce na trzydzieści minut i przykryj na wierzchu talerzem lub ręcznikiem kuchennym.
Krok 6:
Po upływie czasu rozłóż ciasto na stole i ugniataj, a następnie uformuj i podziel na pięć równych części.
Krok 7:
Zwiń każdą część ciasta w bułkę i umieść je na stole.
Krok 8:
Posyp powierzchnię roboczą stołu odrobiną mąki i rozwałkuj każdą bułkę ciasta wałkiem do ciasta na dość cienką tortillę o grubości od jednego do dwóch milimetrów i średnicy około trzydziestu trzech centymetrów.
Krok 9:
Stopić sto gramów masła, a następnie posmarować każdą tortillę na przemian.
Krok 10:
Drobno posiekaj dwie średnie główki cebuli, którą z kolei rozprowadź na każdym cieście i rozprowadź równomiernie.
Krok 11:
Zwijaj na przemian każdą tortillę w ciasną bułkę i lekko ją dociśnij.
Krok 12:
Zawiń każdą rolkę i uformuj puste miejsca w kształt ślimaka.
Krok 13:
Rozłóż półfabrykaty na talerzu i włóż do zamrażarki na piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 14:
Po upływie czasu rozwałkuj każdy przedmiot na przemian wałkiem do ciasta o wymaganym rozmiarze, który będzie pasował do średnicy patelni.
Krok 15:
Rozłóż na przemian każdą tortillę na suchej patelni i smaż je na umiarkowanym ogniu kuchenki przez trzy minuty z jednej strony.
Krok 16:
Odwróć tortille na patelni po trzech minutach.
Krok 17:
Pokrywając patelnię pokrywką, smaż tortille, aż będą całkowicie ugotowane przez kolejne dwie do trzech minut.
Krok 18:
W razie potrzeby posmaruj tortille stopionymi dwudziestoma gramami masła.
Krok 19:
Rozłóż ugotowane tortille na talerzu i podawaj.
Krok 20:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
radzimy przygotować Narodowe ciasta z cebulą w stylu uzbeckim smażone na suchej patelni wszystkim miłośnikom wyrafinowanych, oryginalnych i wyjątkowo smacznych wypieków! Bogata, wyjątkowa i hojna kuchnia uzbecka zawsze zaskakuje prostotą składników i jednocześnie szlachetnymi właściwościami smakowymi swoich tradycyjnych potraw. Uzbeckie ciasta narodowe z mąki pszennej zagniatanej w wodzie bez dodatku drożdży, zwanej Katlamą, nie pozostawiają nikogo obojętnym i będą doskonałą alternatywą dla chleba. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g