Katlama z cebulą na patelni

całkiem prosty przepis na wspaniałe ciasto na wodzie! Katlama-oryginalne francuskie ciasta uzbeckiej kuchni narodowej z mąki pszennej zmieszanej z wodą z dodatkiem cebuli i smażone na patelni z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 66 % 31 g
230 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować pyszne ciasta francuskie z cebulą Katlama z mąki pszennej na wodzie? Przygotuj niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania pysznych ciast, które będą dobrą alternatywą dla chleba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę objętościową i przesiej do niej przez drobne sito z częściami pięćset gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodaj jedną łyżeczkę soli do miski i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody do szklanki i wlej ją do miski z mąką, a następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbierz ciasto w misce rękami, a następnie dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego do miski i kontynuuj dobre wyrabianie ciasta rękami przez około pięć do siedmiu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto ugniatane do uzyskania gładkości pozostaw w misce na trzydzieści minut i przykryj na wierzchu talerzem lub ręcznikiem kuchennym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu rozłóż ciasto na stole i ugniataj, a następnie uformuj i podziel na pięć równych części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń każdą część ciasta w bułkę i umieść je na stole.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp powierzchnię roboczą stołu odrobiną mąki i rozwałkuj każdą bułkę ciasta wałkiem do ciasta na dość cienką tortillę o grubości od jednego do dwóch milimetrów i średnicy około trzydziestu trzech centymetrów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopić sto gramów masła, a następnie posmarować każdą tortillę na przemian.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj dwie średnie główki cebuli, którą z kolei rozprowadź na każdym cieście i rozprowadź równomiernie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwijaj na przemian każdą tortillę w ciasną bułkę i lekko ją dociśnij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zawiń każdą rolkę i uformuj puste miejsca w kształt ślimaka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż półfabrykaty na talerzu i włóż do zamrażarki na piętnaście do dwudziestu minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po upływie czasu rozwałkuj każdy przedmiot na przemian wałkiem do ciasta o wymaganym rozmiarze, który będzie pasował do średnicy patelni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż na przemian każdą tortillę na suchej patelni i smaż je na umiarkowanym ogniu kuchenki przez trzy minuty z jednej strony.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Odwróć tortille na patelni po trzech minutach.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrywając patelnię pokrywką, smaż tortille, aż będą całkowicie ugotowane przez kolejne dwie do trzech minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W razie potrzeby posmaruj tortille stopionymi dwudziestoma gramami masła.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż ugotowane tortille na talerzu i podawaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

radzimy przygotować Narodowe ciasta z cebulą w stylu uzbeckim smażone na suchej patelni wszystkim miłośnikom wyrafinowanych, oryginalnych i wyjątkowo smacznych wypieków! Bogata, wyjątkowa i hojna kuchnia uzbecka zawsze zaskakuje prostotą składników i jednocześnie szlachetnymi właściwościami smakowymi swoich tradycyjnych potraw. Uzbeckie ciasta narodowe z mąki pszennej zagniatanej w wodzie bez dodatku drożdży, zwanej Katlamą, nie pozostawiają nikogo obojętnym i będą doskonałą alternatywą dla chleba. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy