orzechy ze skondensowanym mlekiem w elektrycznej Leszczynie

słynne nadziewane ciasteczka to przytulne wspomnienia z dzieciństwa. Klasyczne orzechy w elektrycznej Leszczynie są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je upiec po prostu na rodzinną herbatę lub na przybycie gości. To ciasto nadaje się jako uczta na przyjęcie dla dzieci - dzieci zwykle je uwielbiają.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 69 % 47 g
335 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić orzechy w elektrycznej Leszczynie? Najpierw zagotuj słoik skondensowanego mleka. Aby to zrobić, usuń etykietę ze słoika. Umyj słoik w ciepłej wodzie, usuwając resztki kleju. Umieść czysty słoik w dużym rondlu i napełnij go zimną wodą. Postaw patelnię na ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj, upewniając się, że słoik jest pod wodą. Gotuj przez 3,5-4 godziny. Lub kup gotowe mleko skondensowane, wybór należy do ciebie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania skondensowanego mleka zrób ciasto na ciasteczka. Aby to zrobić, wbij jaja kurze do głębokiej miski i dodaj do nich cukier. Możesz zmienić objętość cukru dla siebie. Zasadniczo jest bardzo słodkie nadzienie, więc możesz sobie poradzić z minimum cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka z cukrem ubijaj mikserem przez kilka minut, aby uzyskać mocną pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło na ogniu w małym rondlu lub kadzi. Jak stopić masło? Włóż go do wiadra. Umieść kadzi na średnim ogniu i podgrzej olej, nie doprowadzając go do wrzenia. Gdy masło zostanie całkowicie stopione, wlej je do pianki jajeczno-cukrowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokim pojemniku dodaj śmietanę do mieszanki jajeczno-cukrowej i masła i dodaj proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie ubij mieszaninę, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zagnieść ciasto, użyjemy specjalnej dyszy do wyrabiania gęstego ciasta o nazwie"hak". Aby to zrobić, musisz stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sito do pojemnika z mieszanką jajeczną w małych porcjach. Gdy ciasto zostanie całkowicie zagniecione, wyjmij je z pojemnika i przenieś na talerz lub powierzchnię roboczą, aby wygodnie było oderwać od niego małe kawałki. Dopuszczalne jest ugniatanie ciasta łyżką, a następnie rękami. Okazuje się, że jest gęsty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz możesz użyć wielopiekacza z panelami na ciasteczka "orzechy" lub prostej sowieckiej leszczyny (kto ją ma). Proces jest prosty: oderwij kawałki ciasta, zwiń je w kulkę i przenieś do formy. Wypełnij w ten sposób wszystkie komórki multi-piekarza lub leszczyny. Następnie przykryj spód formy górną i piecz ciasteczka przez 3-4 minuty. Przenieś gotowe orzechy na drewnianą powierzchnię i ostudź w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij wszystkie upieczone połówki orzechów wcześniej przygotowanym i schłodzonym domowym gotowanym skondensowanym mlekiem. Gdy wszystkie połówki zostaną wypełnione skondensowanym mlekiem, pozostaje tylko połączyć połówki ze sobą. Ciasteczka orzechowe z domowym gotowanym skondensowanym mlekiem są gotowe! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy