mors rokitnika

jasne, smaczne, pachnące i bardzo zdrowe! Sok z rokitnika to wyjątkowy napój o doskonałym smaku. Można go przygotować zarówno ze świeżych jagód, jak i mrożonych. W sezonie zaopatrz się w świeże jagody i zamroź je!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
48 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sok z rokitnika? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Oddziel jagody rokitnika od gałęzi i posortuj z liści. Następnie spłucz. Jeśli niektóre małe liście pozostaną, to nic wielkiego. Następnie wszystko zostanie przefiltrowane. W razie potrzeby cukier można zastąpić miodem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel Rokitnik za pomocą blendera zanurzeniowego w puree, aby sok wyróżniał się z jagód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź wszystko przez sito, aby oddzielić cały sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż powstały sok do lodówki i włóż ciasto jagodowe do rondla. Napełnij wodą, podpal i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz odcedź bulion jagodowy i dodaj do niego cukier. Dostosuj ilość cukru do swojego gustu. Wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok, który włożyliśmy do lodówki. Wymieszaj i poczęstuj się. Ze względu na świeży sok jagodowy napój zachowuje maksymalną ilość witamin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na gorąco to zdrowy napój rozgrzewający, a na zimno świetny orzeźwiający! Miłego poczęstunku!

jagody rokitnika są cenione za wyjątkowe właściwości lecznicze. Wynika to z wysokiej zawartości witamin z grupy B, P, C, K, karotenu i wielu korzystnych minerałów.

sok z rokitnika jest napojem przeciwzapalnym, przeciwbólowym i wzmacniającym, który ma wszechstronne działanie lecznicze na cały organizm. Poprawia również pracę serca i układu krążenia, wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i stymuluje układ odpornościowy.

sok z rokitnika można podawać dzieciom w wieku od 3 lat. Ale warto go bardziej rozcieńczyć wodą, ponieważ zwiększa ilość kwasu askorbinowego.

zamiast cukru można użyć słodzika.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: