kompot bez cukru z suszonych owoców

bardzo przydatne, bardzo proste, bardzo tanie, dla całej rodziny! Kompot bez cukru z suszonych owoców spodoba się wszystkim! Aby był jeszcze smaczniejszy, daj mu czas na dobre zaparzenie po ugotowaniu, a następnie ostudź. Chociaż można go również podawać na ciepło, szczególnie zimą. Pyszny i lekki napój witaminowy!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
50 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot z suszonych owoców bez cukru? Aby to zrobić, potrzebujesz bezpośrednio samych suszonych owoców i wody. Możesz wybrać dowolne suszone owoce według własnego gustu. Możesz ugotować kompot z czegoś jednego lub z różnych. Mam szeroką gamę suszonych owoców-suszone śliwki, rodzynki, suszone morele, jabłka... Wszystkie są wystarczająco słodkie, aby nadać smak gotowemu kompotowi naturalną słodycz. Posortuj suszone owoce i usuń gałązki i liście, jeśli się pojawią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Co dziwne, wysokiej jakości suszone owoce zawsze mają brzydki wygląd - są bardzo pomarszczony z różnymi Plamami. I jest na nich wystarczająco dużo zanieczyszczeń. To właśnie sugeruje, że owoce zostały po prostu wysuszone. Wszystkie suszone owoce należy zalać gorącą wodą i odstawić na 5-7 minut. Pomoże to oczyścić je z zanieczyszczeń. Następnie opłucz suszone owoce jeszcze kilka razy pod bieżącą wodą. Spuść nadmiar wody, wrzucając suszone owoce do durszlaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłukany produkt przełożyć do rondla o odpowiedniej wielkości, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kompot przez 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie spiesz się, aby natychmiast wypić kompot. Pozwól mu się zaparzyć. Idealnie byłoby pozwolić kompotowi ostygnąć w tej formie bezpośrednio na patelni. Dzięki temu smak gotowego kompotu będzie bogatszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź gotowy, schłodzony kompot i wlej do karafki. Zwykle odcedzam kompot do durszlaka i usuwam wszystkie owoce. I po raz drugi filtruję przez drobne sito lub gazę, aby całkowicie usunąć całą miazgę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kompot z suszonych owoców jest gotowy! Ma wystarczająco dużo dostępnej słodyczy. W razie potrzeby możesz dodać łyżkę miodu do kubka. Taki kompot jest bardzo smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego poczęstunku!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy