skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Schłodzona miazga wołowa, pozbądź się filmów i niepotrzebnych żył. Następnie pokrój w kostkę, około 4*4 lub 5 * 5.
Krok 2:
Tłuszcz jest cięty na grubość do 0,5 cm, najlepiej cieńszy. Powstałe płytki kroimy na kwadraty 4*4 lub 5*5 w zależności od kawałków mięsa.
Krok 3:
Teraz zajmijmy się marynatą: Pokrój cebulę na półpierścienie.
Krok 4:
Narvem świeże liście mięty.
Krok 5:
Na małym ogniu rozprowadź ghee bez gotowania.
Krok 6:
Do przygotowanej wołowiny dodaj cebulę, sól, kolendrę, pieprz, ghee, zirę puree w dłoniach. Wszystko dokładnie wymieszaj, włóż do pojemnika na żywność, lekko ubij rękami, aby mięso było gęstsze, połóż liście mięty na wierzchu i przykryj folią. Umieszczamy w chłodnym miejscu, ale najlepiej nie w lodówce. Po 2 godzinach usuwamy cebulę, zioła z mięsa, czyli wszystko, co może się palić, zarówno na szaszłykach, jak i na grillu.
podczas smażenia szaszłyków ułóż rowki z wiórów olchowych wzdłuż szaszłyków, gotowe węgle po bokach. Ugasić płomienie nie wodą, ale solą, podnosząc szpikulec, aby nie dostał się na mięso, smarując szaszłyki rozgrzaną marynatą w pobliżu grilla. Niech ci się uda. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g