soczysty szaszłyk wołowy ze smalcem

bardzo smaczny grill na domowy piknik! Wypróbowałem wiele przepisów na kebaby, obejrzałem kilka filmów i stworzyłem swój przepis. Spróbuj i nie oceniaj surowo.
kucharzAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 17 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
249 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Schłodzona miazga wołowa, pozbądź się filmów i niepotrzebnych żył. Następnie pokrój w kostkę, około 4*4 lub 5 * 5.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tłuszcz jest cięty na grubość do 0,5 cm, najlepiej cieńszy. Powstałe płytki kroimy na kwadraty 4*4 lub 5*5 w zależności od kawałków mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmijmy się marynatą: Pokrój cebulę na półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Narvem świeże liście mięty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na małym ogniu rozprowadź ghee bez gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do przygotowanej wołowiny dodaj cebulę, sól, kolendrę, pieprz, ghee, zirę puree w dłoniach. Wszystko dokładnie wymieszaj, włóż do pojemnika na żywność, lekko ubij rękami, aby mięso było gęstsze, połóż liście mięty na wierzchu i przykryj folią. Umieszczamy w chłodnym miejscu, ale najlepiej nie w lodówce. Po 2 godzinach usuwamy cebulę, zioła z mięsa, czyli wszystko, co może się palić, zarówno na szaszłykach, jak i na grillu.

podczas smażenia szaszłyków ułóż rowki z wiórów olchowych wzdłuż szaszłyków, gotowe węgle po bokach. Ugasić płomienie nie wodą, ale solą, podnosząc szpikulec, aby nie dostał się na mięso, smarując szaszłyki rozgrzaną marynatą w pobliżu grilla. Niech ci się uda. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy