skład / składniki
metoda gotowania
filety rybne pokroić w kostkę o wymiarach około 3x3 cm, ułożyć na drewnianych szaszłykach, posolić i pieprzyć. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej trochę oleju roślinnego i smaż kebaby bez doprowadzania ryby do pełnej gotowości. Następnie marynuj szaszłyki w słodkim sosie chili i piecz przez 5 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Pokrój warzywa na plasterki i usmaż na głębokiej patelni (najpierw usmaż warzywa o twardej strukturze).
jak zrobić sos do szaszłyków sumowych:
drobno pokrusz paprykę i czosnek w blenderze lub robocie, aż będą gładkie. Na patelni zagotuj 0,75 szklanki wody, wina ryżowego (lub octu), cukru, soli i puree z pieprzu. Następnie w małej misce wymieszaj skrobię z 2 łyżkami wody, wlej tę mieszaninę do sosu i gotuj przez około 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
podawaj szaszłyki sumowe wraz z sosem i warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sum gotowany - 196 kcal/100g
- Sum - 121 kcal/100g
- Sum świeży - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal / 100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g