pieczony sum w słodkim sosie chili

Wspaniały szaszłyk z Suma w słodkim sosie zachwyci wszystkich wczasowiczów! Bardzo smaczny kebab z dwóch rodzajów ryb, który jest pyszny w połączeniu z delikatnym sosem i warzywami. To danie jest tak smaczne, że nikt nie odmówi dodatku!
olqaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 38 % 8 g
115 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

filety rybne pokroić w kostkę o wymiarach około 3x3 cm, ułożyć na drewnianych szaszłykach, posolić i pieprzyć. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej trochę oleju roślinnego i smaż kebaby bez doprowadzania ryby do pełnej gotowości. Następnie marynuj szaszłyki w słodkim sosie chili i piecz przez 5 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Pokrój warzywa na plasterki i usmaż na głębokiej patelni (najpierw usmaż warzywa o twardej strukturze).

jak zrobić sos do szaszłyków sumowych:
drobno pokrusz paprykę i czosnek w blenderze lub robocie, aż będą gładkie. Na patelni zagotuj 0,75 szklanki wody, wina ryżowego (lub octu), cukru, soli i puree z pieprzu. Następnie w małej misce wymieszaj skrobię z 2 łyżkami wody, wlej tę mieszaninę do sosu i gotuj przez około 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
podawaj szaszłyki sumowe wraz z sosem i warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sum gotowany - 196   kcal/100g
  • Sum - 121   kcal/100g
  • Sum świeży - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal / 100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy