Japońska sałatka daikon

lubisz japońskie jedzenie? Czas dowiedzieć się o niej jeszcze więcej!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 65 % 13 g
105 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

kulinarny przepis na tę lekką sałatkę znalazłem w kuchni japońskiej. Polecam wegetarianom spróbować sałatki daikon, a także stosować jako posiłek w dni postu. Oczyść daikon ze skóry i zetrzyj go na grubej tarce w cienkie paski lub pokrój nożem. Posiekaj głowę czerwonej cebuli w półpierścienie. Strąki grochu kroimy w poprzek na małe kawałki. Groszek można zastąpić fasolką szparagową. Groszek lub fasolę gotujemy nie dłużej niż 3 minuty we wrzącej wodzie. Wymieszaj przygotowane warzywa. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, ubij olej sezamowy z miodem i octem ryżowym trzepaczką. Sałatkę doprawiamy tym sosem, mieszamy i wysyłamy do lodówki, aby namoczyć warzywa na godzinę. Sałatkę daikon podajemy posypaną czarnymi ziarnami sezamu z sosem sojowym. Radzę natychmiast zjeść tę sałatkę, jeśli nie możesz, nie przechowuj jej w lodówce dłużej niż jeden dzień. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy