skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na tę lekką sałatkę znalazłem w kuchni japońskiej. Polecam wegetarianom spróbować sałatki daikon, a także stosować jako posiłek w dni postu. Oczyść daikon ze skóry i zetrzyj go na grubej tarce w cienkie paski lub pokrój nożem. Posiekaj głowę czerwonej cebuli w półpierścienie. Strąki grochu kroimy w poprzek na małe kawałki. Groszek można zastąpić fasolką szparagową. Groszek lub fasolę gotujemy nie dłużej niż 3 minuty we wrzącej wodzie. Wymieszaj przygotowane warzywa. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, ubij olej sezamowy z miodem i octem ryżowym trzepaczką. Sałatkę doprawiamy tym sosem, mieszamy i wysyłamy do lodówki, aby namoczyć warzywa na godzinę. Sałatkę daikon podajemy posypaną czarnymi ziarnami sezamu z sosem sojowym. Radzę natychmiast zjeść tę sałatkę, jeśli nie możesz, nie przechowuj jej w lodówce dłużej niż jeden dzień. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Daikon - 21 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g