skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie potraw do tego przepisu. Niedawno przeczytaliśmy przepis kulinarny, jak usmażyć kebab wieprzowy na kefirze, po czym od razu go wypróbowaliśmy - wyszło pysznie! Dzielę się nim z Tobą.
Krok 2:
Obierz i pokrój cebulę w grube pierścienie.
Krok 3:
Bierzemy chudy filet wieprzowy i kroimy go na kawałki. Każdy kawałek powinien ważyć około 20 gramów.
Krok 4:
Włóż pokrojoną wieprzowinę i cebulę do naczynia, najlepiej glinianego lub emaliowanego. Robimy to warstwami. Najpierw połóż warstwę wieprzowiny.
Krok 5:
Na wierzch posyp posiekane warzywa.
Krok 6:
Następnie rozłóż cebulę i ponownie warzywa. Posyp warstwę ulubionymi i odpowiednimi do mięsa ziołami i przyprawami do smaku. Do tej marynaty używamy kolendry. Pamiętaj również, aby dodać sól, aby mięso wypuściło sok. Następnie powtarzamy warstwy: mięso, zioła, cebula, przyprawy i sól. Zostawiamy wieprzowinę i cebulę, aby wystarczyła na kolejną warstwę.
Krok 7:
Wlej kefir do rondla.
Krok 8:
Rozprowadzamy go równomiernie.
Krok 9:
Rozłóż pozostałą warstwę mięsa i cebuli, posyp ziołami, dodaj sól i przyprawy. Marynowane mięso należy moczyć w kefirze w zimnym miejscu przez jeden dzień.
Krok 10:
Kiedy smażysz szaszłyki, po posadzeniu całego mięsa na szaszłykach nie wylewaj kefiru. Przyda się podczas gotowania. Muszą okresowo podlewać mięso. Osobiście bardzo podobał mi się ten przepis na kebab z kefirem wieprzowym, smacznego!
mieszkamy w prywatnym domu, więc mamy możliwość ciągłego grillowania mięsa i warzyw na podwórku. Naszym ulubionym daniem jest Kebab. Robimy to z wieprzowiny, ale ciągle eksperymentujemy z sosami. Próbowałem grilla na kefirze, wynik przekroczył oczekiwania. Chociaż kebab to sprawa amatorska, zwłaszcza jeśli chodzi o sosy i marynaty. Jeśli nie lubisz kefiru, ten przepis kulinarny nie jest dla ciebie. A resztę zapraszam do przygotowania tego pysznego i satysfakcjonującego posiłku, który jest przygotowywany na świeżym powietrzu przy ognisku. Podawaj szaszłyki jak zwykle ze świeżymi lub pieczonymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g