pikantna koreańska sałatka z bakłażana

miłośnicy pikantnych potraw z pewnością pokochają tę sałatkę!
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 61 % 11 g
88 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
ugotuj 2 bakłażany w osolonej wodzie (5-7 minut), ostudź i pokrój w paski, a także pokrój 1 pomidora, 1 ogórek, 1 paprykę i 1 cebulę. Zetrzyj średnią marchewkę na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi. Wszystko wymieszać. Dodaj do sałatki 50-80 gramów bezwonnego oleju słonecznikowego, 2 łyżki. łyżki cukru, 1-2 łyżki. łyżki octu, 1 łyżka. łyżka sosu sojowego, sól do smaku, 3 duże ząbki czosnku(przez prasę) i dobrze pieprz czerwony i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj i pozostaw sałatkę w lodówce na 1-2 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy