pikantna koreańska sałatka z bakłażana
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ugotuj 2 bakłażany w osolonej wodzie (5-7 minut), ostudź i pokrój w paski, a także pokrój 1 pomidora, 1 ogórek, 1 paprykę i 1 cebulę. Zetrzyj średnią marchewkę na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi. Wszystko wymieszać. Dodaj do sałatki 50-80 gramów bezwonnego oleju słonecznikowego, 2 łyżki. łyżki cukru, 1-2 łyżki. łyżki octu, 1 łyżka. łyżka sosu sojowego, sól do smaku, 3 duże ząbki czosnku(przez prasę) i dobrze pieprz czerwony i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj i pozostaw sałatkę w lodówce na 1-2 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
