skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc kurczaka należy pokroić na wygodne porcje, aby były tego samego rozmiaru – wtedy będą gotowane w tym samym czasie. A wcześniej rozpal drewno w grillu. Zostaw kogoś, kto będzie pilnował ognia i sam wyhoduj marynatę! To zajmie trochę. Włóż majonez do miski, dodaj do niego trochę kwaśnej śmietany (opcjonalnie), Dodaj ulubione przyprawy – kto lubi, a na koniec dodaj wodę mineralną – trochę, kilka łyżek, aby marynata nadal zachowała konsystencję majonezu. I to wszystko!
włóż ugotowane kawałki kurczaka do miski i podczas gotowania węgli kurczak się marynuje. Nie lubię tu dodawać cebuli. Ale plasterki słodkiej papryki, pomidory będą bardzo przydatne między kawałkami kurczaka. I o soli. Nie solę kurczaka. Być może dlatego okazuje się delikatna!
5 minut przed gotowaniem węgli nawlecz mięso na szaszłyki i do grilla! Mięso gotuje się szybko i okazuje się tak delikatne i smaczne! Chłopaki potem raz po raz starają się znaleźć powód, by przyjść do mnie z wizytą – na kebaby!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g