skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy kurczaka, jeśli jest już oskubany i wypatroszony – świetnie, a jeśli nie, będziemy musieli to zrobić blisko. Skubać, spalić resztki piór na ogniu i wypatroszyć, spłukać wodą. Pocieramy biednego ptaka solą i przyprawami, jeśli jest majonez, to wpuszczamy go do biznesu, jeśli nie, możesz wlać olej roślinny. Teraz musisz pozwolić jej się położyć, posolić i marynować. Bierzemy folię i owijamy kurczaka w kilka warstw, kładziemy go na gorących węglach. Nawet nie kładziemy, ale zakopujemy w węglach przez 40-45 minut. Jeśli nie masz folii, sadzimy tuszę na szpikulcu i wieszamy nad węglami. Obracamy go podczas pieczenia, czas również zajmie przyzwoity. Najlepiej jeść z pieczonymi ziemniakami, chociaż możesz bez wszystkiego, jak to będzie. W naturze coraz szybciej się zjada, winne jest świeże powietrze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g