sałatka w stylu japońskim
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
moczyć fasolę przez noc. Zasadniczo tej fasoli nie można moczyć. I tak się zagotuje.
rano gotuj fasolę w wodzie przez 40 minut. Spuścić wodę. Schłodzić fasolę.
pokrój ogórki w cienkie plasterki.
posiekaj koperek.
wymieszaj fasolę, ogórki i koperek.
do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, sos sojowy, cukier, czosnek zmiażdżony za pomocą wyciskarki do czosnku i drobno starty korzeń imbiru. Wymieszać.
polej sałatkę sosem przez sitko.
posyp sałatkę sezamem i udekoruj ziołami.
rano gotuj fasolę w wodzie przez 40 minut. Spuścić wodę. Schłodzić fasolę.
pokrój ogórki w cienkie plasterki.
posiekaj koperek.
wymieszaj fasolę, ogórki i koperek.
do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, sos sojowy, cukier, czosnek zmiażdżony za pomocą wyciskarki do czosnku i drobno starty korzeń imbiru. Wymieszać.
polej sałatkę sosem przez sitko.
posyp sałatkę sezamem i udekoruj ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g