wódka cytrynowa domowej roboty

mocny napój alkoholowy o jasnym cytrusowym smaku! Domowa wódka cytrynowa jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Jasny smak i aromat cytryny całkowicie przekładają się na napój. A jeśli dodasz więcej cukru, będzie wyglądał jak likier. Długotrwały cytrusowy posmak wielu przypadnie do gustu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
202 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową wódkę cytrynową? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź wódkę dobrej jakości. Ilość cukru można nieznacznie zmienić według własnych upodobań. I ogólnie wszystkie proporcje są przybliżone i możesz je dostosować według własnego uznania. Cytryny wybierz średniej wielkości z gładką skórką. Wyboiste cytryny będą miały bardzo grubą skórkę, więc będzie mniej soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cytryny dokładnie umyj szczotką w ciepłej wodzie z mydłem, aby zmyć wszelkie zabrudzenia i wosk, którym są pokryte przed sprzedażą. Zalej cytryny wrzącą wodą. Usuń skórkę z cytryn, uważając, aby nie dotknąć białej części. Biała część doda goryczy. I wyciśnij sok z samych cytryn.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do słoika i włóż skórkę z cytryny. Całość zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj, aby cukier zaczął się rozpuszczać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij zawartość słoika wódką, zamknij pokrywkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Umieść słoik w temperaturze pokojowej na 3-5 dni. Im cieplej będzie w pomieszczeniu, tym szybciej napój się zaparzy. Podczas nalegania słoik należy kilkakrotnie wstrząsnąć, aby cukier miał czas na całkowite rozpuszczenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź gotowy napój przez kilka warstw gazy i wlej do karafki lub czystej butelki. Przed użyciem zalecam schłodzenie wódki cytrynowej przez kilka godzin w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Świetny napój na świąteczny stół! Podczas serwowania możesz dodać trochę lodu.

aby zaparzyć, zamiast wódki możesz wziąć rozcieńczony alkohol lub oczyszczony bimber dobrej jakości. Smak i aromat cytryny uszlachetniają te mocne napoje. 

wódka cytrynowa musi być przechowywana w hermetycznie zamkniętym pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu przez nie więcej niż rok. 

do cytryny można dodawać różne dodatki. Na przykład takie jak ogórek, mięta lub imbir. Z każdym składnikiem uzyskasz nowy odcień smaku. Po wypróbowaniu różnych kombinacji na pewno znajdziesz swój smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy