skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domową wódkę cytrynową? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź wódkę dobrej jakości. Ilość cukru można nieznacznie zmienić według własnych upodobań. I ogólnie wszystkie proporcje są przybliżone i możesz je dostosować według własnego uznania. Cytryny wybierz średniej wielkości z gładką skórką. Wyboiste cytryny będą miały bardzo grubą skórkę, więc będzie mniej soku.
Krok 2:
Cytryny dokładnie umyj szczotką w ciepłej wodzie z mydłem, aby zmyć wszelkie zabrudzenia i wosk, którym są pokryte przed sprzedażą. Zalej cytryny wrzącą wodą. Usuń skórkę z cytryn, uważając, aby nie dotknąć białej części. Biała część doda goryczy. I wyciśnij sok z samych cytryn.
Krok 3:
Wlej cukier do słoika i włóż skórkę z cytryny. Całość zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj, aby cukier zaczął się rozpuszczać.
Krok 4:
Napełnij zawartość słoika wódką, zamknij pokrywkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Umieść słoik w temperaturze pokojowej na 3-5 dni. Im cieplej będzie w pomieszczeniu, tym szybciej napój się zaparzy. Podczas nalegania słoik należy kilkakrotnie wstrząsnąć, aby cukier miał czas na całkowite rozpuszczenie.
Krok 5:
Odcedź gotowy napój przez kilka warstw gazy i wlej do karafki lub czystej butelki. Przed użyciem zalecam schłodzenie wódki cytrynowej przez kilka godzin w lodówce.
Krok 6:
Świetny napój na świąteczny stół! Podczas serwowania możesz dodać trochę lodu.
aby zaparzyć, zamiast wódki możesz wziąć rozcieńczony alkohol lub oczyszczony bimber dobrej jakości. Smak i aromat cytryny uszlachetniają te mocne napoje.
wódka cytrynowa musi być przechowywana w hermetycznie zamkniętym pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu przez nie więcej niż rok.
do cytryny można dodawać różne dodatki. Na przykład takie jak ogórek, mięta lub imbir. Z każdym składnikiem uzyskasz nowy odcień smaku. Po wypróbowaniu różnych kombinacji na pewno znajdziesz swój smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g