skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z koreańską marchewką, ogórkiem i kukurydzą? Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania sałatki: koreańską marchewkę, kukurydzę w puszkach, świeże ogórki, trochę świeżych ziół. Do smaku potrzebna jest również odrobina oleju roślinnego i soli.
Krok 2:
W przestronnej salaterce dla wygody mieszając połącz koreańską marchewkę i kukurydzę w puszkach (płyn z kukurydzy należy ostrożnie spuścić, waga jest wskazana bez uwzględnienia płynu).
Krok 3:
Opłucz świeże ogórki, a jeśli mają twardą lub gorzką skórę, należy ją odciąć. Posiekaj ogórki, krojąc je w małe kostki nieco większe niż ziarna kukurydzy.
Krok 4:
Opłucz świeże zioła (pietruszka, pachnący koperek), strząśnij nadmiar wilgoci i drobno posiekaj. Użyj twardych łodyg do przygotowania innych potraw.
Krok 5:
Dopraw sałatkę olejem roślinnym, dodaj sól do smaku, wymieszaj i podawaj.
przydatność sałatki z koreańską marchewką, ogórkiem i kukurydzą można "zaostrzyć", dodając przyprawy do smaku, czarny świeżo zmielony pieprz jest po prostu idealny!
jako odmianę do takiej sałatki można włożyć trochę wielokolorowej papryki, trochę oliwek. Muszą być cięte również jak ogórki, małe kostki proporcjonalne do kukurydzy.
jasna i soczysta sałatka z koreańską marchewką i kukurydzą może być podawana z gotowanym ryżem, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g