abchaska adjika ostra klasyczna

pikantna, aromatyczna pasta z ostrej papryki i czosnku! Abchaska adżika różni się od innych podobnych sosów-przekąsek brakiem pomidorów i innych warzyw. Oprócz czosnku i czerwonej ostrej papryki używa pikantnych ziół i przypraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 79 % 11 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Prawdziwą abchaską adżikę w ojczyźnie pochodzenia przepisu przygotowuje się za pomocą moździerza i tłuczka. W nowoczesnych warunkach jest mało prawdopodobne, aby jedna z gospodyń domowych zaryzykowała ręczne przetwarzanie tych płonących produktów, zwłaszcza mając pod ręką takich pomocników, jak robot kuchenny, blender lub maszynka do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby w pełni postępować zgodnie z technologią przygotowania abchaskiej adżiki, paprykę należy lekko uschnąć po odcięciu z rośliny. Aby to zrobić, wiążemy paprykę w pęczek lub układamy na papierze w dobrze wentylowanym pomieszczeniu przez 3-4 dni. Suszone strąki pieprzu są dokładnie myte, suszone papierowymi serwetkami, paprykę kroimy na dwie części, usuwamy nasiona i łodygę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ząbki czosnku. Wskazane jest, aby ponownie umyć czosnek i dobrze wysuszyć. Warzywa powinny być czyste i suche, ponieważ nawet mała kropla jest gotowa zepsuć obrabiany przedmiot.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek z pieprzem wkładamy do miski blendera, kilkakrotnie przewijamy warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i ponownie przewiń, aż sól całkowicie się rozpuści, a masa będzie jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj chmiel-suneli, kolendrę i ponownie zmiel masę. Tradycyjna abchaska adżika wykorzystuje kozieradkę, która jest trudna do znalezienia, ale znajduje się w gotowej mieszance przypraw chmielowo-suneli, które można również wykorzystać do przygotowania adżiki. Za pomocą blendera trudno jest bardzo drobno przekręcić masę warzywną, więc dodatkowo przebiłem Adjikę blenderem zanurzeniowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy masę warzywną łyżką i układamy w wstępnie wysterylizowanych małych słoikach, mocno ubijając i obracając czystymi pokrywkami. Usuwamy przedmiot do lodówki lub piwnicy do przechowywania. Trochę czasu i wysiłku, a pyszna Adjika jest gotowa. Smacznego!

oczywiście taką przyprawę można kupić w sklepie, takie sosy nie są zbyt drogie, ale warto pomyśleć o jakości takiego produktu, ponieważ zawiera on niewiele konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Ta przyprawa doskonale uzupełni smażone mięso, kebaby, pierogi i inne dania mięsne, tworząc dodatkowy jasny i pachnący letni smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy