skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Prawdziwą abchaską adżikę w ojczyźnie pochodzenia przepisu przygotowuje się za pomocą moździerza i tłuczka. W nowoczesnych warunkach jest mało prawdopodobne, aby jedna z gospodyń domowych zaryzykowała ręczne przetwarzanie tych płonących produktów, zwłaszcza mając pod ręką takich pomocników, jak robot kuchenny, blender lub maszynka do mięsa.
Krok 2:
Aby w pełni postępować zgodnie z technologią przygotowania abchaskiej adżiki, paprykę należy lekko uschnąć po odcięciu z rośliny. Aby to zrobić, wiążemy paprykę w pęczek lub układamy na papierze w dobrze wentylowanym pomieszczeniu przez 3-4 dni. Suszone strąki pieprzu są dokładnie myte, suszone papierowymi serwetkami, paprykę kroimy na dwie części, usuwamy nasiona i łodygę.
Krok 3:
Obierz ząbki czosnku. Wskazane jest, aby ponownie umyć czosnek i dobrze wysuszyć. Warzywa powinny być czyste i suche, ponieważ nawet mała kropla jest gotowa zepsuć obrabiany przedmiot.
Krok 4:
Czosnek z pieprzem wkładamy do miski blendera, kilkakrotnie przewijamy warzywa.
Krok 5:
Dodaj sól i ponownie przewiń, aż sól całkowicie się rozpuści, a masa będzie jednorodna.
Krok 6:
Dodaj chmiel-suneli, kolendrę i ponownie zmiel masę. Tradycyjna abchaska adżika wykorzystuje kozieradkę, która jest trudna do znalezienia, ale znajduje się w gotowej mieszance przypraw chmielowo-suneli, które można również wykorzystać do przygotowania adżiki. Za pomocą blendera trudno jest bardzo drobno przekręcić masę warzywną, więc dodatkowo przebiłem Adjikę blenderem zanurzeniowym.
Krok 7:
Ugniatamy masę warzywną łyżką i układamy w wstępnie wysterylizowanych małych słoikach, mocno ubijając i obracając czystymi pokrywkami. Usuwamy przedmiot do lodówki lub piwnicy do przechowywania. Trochę czasu i wysiłku, a pyszna Adjika jest gotowa. Smacznego!
oczywiście taką przyprawę można kupić w sklepie, takie sosy nie są zbyt drogie, ale warto pomyśleć o jakości takiego produktu, ponieważ zawiera on niewiele konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Ta przyprawa doskonale uzupełni smażone mięso, kebaby, pierogi i inne dania mięsne, tworząc dodatkowy jasny i pachnący letni smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g