prosta sałatka z soloną czerwoną rybą

Kiedy goście są na wyciągnięcie ręki, codziennie świętuj! Prosta sałatka z soloną czerwoną rybą jest przygotowywana w ciągu kilku minut, zwłaszcza jeśli w magazynie są gotowane jajka. Dodanie świeżego ogórka zapewnia przyjemną świeżą nutę. Sałatkę można zrobić partiami, układając za pomocą pierścienia do gotowania.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 16 % 3 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą sałatkę z soloną czerwoną rybą? Przygotuj składniki. Przede wszystkim ugotuj i ostudź jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Użyłem fioletowej cebuli, ale odpowiednia jest również zwykła cebula.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania jajek zajmij się krojeniem wszystkich składników. Oczyść rybę z pestek (jeśli są) i pokrój w średnią kostkę. Wybierz lekko soloną rybę, smakuje delikatniej. Dobrze sprawdzają się ryby solone w domu. Rodzaj ryby może być dowolny, ale będzie smaczniejszy z bardziej tłustymi odmianami — łososiem, pstrągiem, Coho.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki, jeśli to konieczne, obierz i pokrój w średnią kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Pamiętaj, aby spróbować przed cięciem, jeśli ogórek jest gorzki, weź inny, w przeciwnym razie sałatka zostanie zepsuta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój połowę cebuli w drobną kostkę. Ponieważ mam słodką odmianę cebuli, po prostu ją pokroiłam. Jeśli weźmiesz zwykłą cebulę, sparz ją wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz jajka i pokrój w tę samą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem, dodaj majonez, sól i pieprz według uznania, wymieszaj. Sałatka jest gotowa, możesz ją podać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lub ułóż go za pomocą pierścienia. Smacznego!

jako dressing użyłem majonezu, ale jeśli z jakiegoś powodu Ci nie odpowiada, możesz doprawić kwaśną śmietaną, dodając do niej łyżeczkę musztardy. Poczęstuj się!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy