pomidory nadziewane twarogiem i czosnkiem

ciekawa przekąska jest szybka w przygotowaniu! Takie nadziewane pomidory to oryginalna, pikantna przekąska, która z pewnością zaskoczy i zachwyci swoim smakiem! Świetny pomysł na świąteczny stół i codzienny posiłek!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 20 % 3 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście lepiej przygotować taką przekąskę w sezonie warzywnym, kiedy pomidory są świeże i aromatyczne. Jeśli gotujesz go zimą, spróbuj wziąć pomidory bardziej mięsiste, ale zawsze skupiam się na wyborze pomidorów na ich zapachu i biorę najbardziej pachnące. Na tę przekąskę pomidory powinny być dość duże, chociaż możesz wziąć wiśnie,jeśli gotujesz na bufet. Każda zieleń jest odpowiednia-co najważniejsze świeża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twarożek do tego dania można użyć dowolnego, najlepiej.- domowy: twaróg beztłuszczowy, a nawet ziarnisty, jest idealny. Jeśli masz miękki twaróg, możesz zmniejszyć ilość kwaśnej śmietany-najważniejsze jest to, że masa dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę można również zastąpić niskotłuszczowym jogurtem. Wymieszaj twarożek i śmietanę, dodaj trochę soli do masy. Możesz dodać trochę swoich ulubionych przypraw: ktoś lubi ostrzej - możesz użyć ostrej papryki lub słodkiej papryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj warzywa, osusz, posiekaj i dodaj do masy twarogowej. Ostatnio podobał mi się sposób siekania zieleni nożyczkami, a nie nożem. To bardzo wygodne!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać, posiekać, a także dodać do twarogu. Zetrę czosnek na drobnej tarce, ale można go posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. W przypadku braku świeżego czosnku można użyć czosnku w proszku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka. Zasadniczo, aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać trochę majonezu lub całkowicie zastąpić nim śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj pomidory, osusz, ostrożnie odetnij górę. Jeśli pomidory nie są bardzo równe na powierzchni, odetnij trochę od dołu, aby uzyskać większą stabilność.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń środek, pozostawiając ściany o średniej grubości. Same pomidory nie muszą być solone, w przeciwnym razie wydzielą dużo wilgoci, a przekąska będzie zbyt wodnista.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij kubki pomidorowe powstałą masą twarogową i natychmiast podawaj. Przystawka pomidory z twarogiem i czosnkiem jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy