skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście lepiej przygotować taką przekąskę w sezonie warzywnym, kiedy pomidory są świeże i aromatyczne. Jeśli gotujesz go zimą, spróbuj wziąć pomidory bardziej mięsiste, ale zawsze skupiam się na wyborze pomidorów na ich zapachu i biorę najbardziej pachnące. Na tę przekąskę pomidory powinny być dość duże, chociaż możesz wziąć wiśnie,jeśli gotujesz na bufet. Każda zieleń jest odpowiednia-co najważniejsze świeża.
Krok 2:
Twarożek do tego dania można użyć dowolnego, najlepiej.- domowy: twaróg beztłuszczowy, a nawet ziarnisty, jest idealny. Jeśli masz miękki twaróg, możesz zmniejszyć ilość kwaśnej śmietany-najważniejsze jest to, że masa dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę można również zastąpić niskotłuszczowym jogurtem. Wymieszaj twarożek i śmietanę, dodaj trochę soli do masy. Możesz dodać trochę swoich ulubionych przypraw: ktoś lubi ostrzej - możesz użyć ostrej papryki lub słodkiej papryki.
Krok 3:
Dobrze umyj warzywa, osusz, posiekaj i dodaj do masy twarogowej. Ostatnio podobał mi się sposób siekania zieleni nożyczkami, a nie nożem. To bardzo wygodne!
Krok 4:
Czosnek obrać, posiekać, a także dodać do twarogu. Zetrę czosnek na drobnej tarce, ale można go posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. W przypadku braku świeżego czosnku można użyć czosnku w proszku.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka. Zasadniczo, aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać trochę majonezu lub całkowicie zastąpić nim śmietanę.
Krok 6:
Dobrze umyj pomidory, osusz, ostrożnie odetnij górę. Jeśli pomidory nie są bardzo równe na powierzchni, odetnij trochę od dołu, aby uzyskać większą stabilność.
Krok 7:
Usuń środek, pozostawiając ściany o średniej grubości. Same pomidory nie muszą być solone, w przeciwnym razie wydzielą dużo wilgoci, a przekąska będzie zbyt wodnista.
Krok 8:
Napełnij kubki pomidorowe powstałą masą twarogową i natychmiast podawaj. Przystawka pomidory z twarogiem i czosnkiem jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g