kapusta kiszona z olejem roślinnym i cebulą

prawdziwy rosyjski przysmak! Przydatne i bardzo smaczne! Kapusta kiszona z olejem roślinnym i cebulą to prawdopodobnie najłatwiejszy i najszybszy przepis na zimną przekąskę. Pasuje do dań mięsnych, ziemniaków i nie tylko. Taką sałatkę można podawać nawet na świątecznym stole!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 79 % 23 g
węglowodany 17 % 5 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kiszonej Kaputy, cebuli i oleju roślinnego? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Jakiego oleju najlepiej użyć? Oliwka, olej roślinny, lniany lub nierafinowany są idealne do przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz i osusz serwetkami. Do sałatki idealna jest czerwona cebula, biała, szalotka lub zwykła cebula. Te odmiany mają łagodniejszy smak i są idealne do sałatek. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, ćwiartki, pióra lub małe kostki, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna, opłucz ją w zimnej wodzie i wyciśnij (Zwykle tego nie robię). Wrzuć kapustę i drobno posiekaną cebulę do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz warzywa, osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci i drobno posiekaj. Jakie warzywa lepiej wziąć? Do sałatki idealny jest koperek, szczypiorek lub pietruszka. Możesz także użyć kilku rodzajów zieleni jednocześnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej wierzch olejem i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na 10-15 minut, ponownie wymieszaj i posyp posiekanymi ziołami.

kapusta kiszona jest bogata w witaminę C. działa pobudzająco na odporność, aktywuje metabolizm organizmu, wzmacnia mięsień sercowy i obniża poziom cholesterolu.

kapusta jest ceniona za swoją dostępność i wysoką zawartość składników odżywczych i witamin. 

dla osób ze spowolnionym metabolizmem jest to absolutna konieczność. Kapusta hamuje szkodliwe bakterie w jelitach i odtruwa organizm.  

jeśli to możliwe, włącz do swojej diety potrawy z kiszonej kapusty, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

istnieją również przeciwwskazania. Osoby z nadkwaśnością, zapaleniem żołądka i wrzodami lepiej wykluczyć kiszoną kapustę z diety. 

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy