skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kiszonej Kaputy, cebuli i oleju roślinnego? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Jakiego oleju najlepiej użyć? Oliwka, olej roślinny, lniany lub nierafinowany są idealne do przepisu.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz i osusz serwetkami. Do sałatki idealna jest czerwona cebula, biała, szalotka lub zwykła cebula. Te odmiany mają łagodniejszy smak i są idealne do sałatek. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, ćwiartki, pióra lub małe kostki, jak chcesz.
Krok 3:
Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna, opłucz ją w zimnej wodzie i wyciśnij (Zwykle tego nie robię). Wrzuć kapustę i drobno posiekaną cebulę do głębokiej miski.
Krok 4:
Opłucz warzywa, osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci i drobno posiekaj. Jakie warzywa lepiej wziąć? Do sałatki idealny jest koperek, szczypiorek lub pietruszka. Możesz także użyć kilku rodzajów zieleni jednocześnie.
Krok 5:
Polej wierzch olejem i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na 10-15 minut, ponownie wymieszaj i posyp posiekanymi ziołami.
kapusta kiszona jest bogata w witaminę C. działa pobudzająco na odporność, aktywuje metabolizm organizmu, wzmacnia mięsień sercowy i obniża poziom cholesterolu.
kapusta jest ceniona za swoją dostępność i wysoką zawartość składników odżywczych i witamin.
dla osób ze spowolnionym metabolizmem jest to absolutna konieczność. Kapusta hamuje szkodliwe bakterie w jelitach i odtruwa organizm.
jeśli to możliwe, włącz do swojej diety potrawy z kiszonej kapusty, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
istnieją również przeciwwskazania. Osoby z nadkwaśnością, zapaleniem żołądka i wrzodami lepiej wykluczyć kiszoną kapustę z diety.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g