skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki z krewetkami? Przygotuj jedzenie. Krewetki są zwykle sprzedawane już gotowane. Wystarczy je rozmrozić i wyczyścić. I możesz zanurzyć je zamrożone we wrzącej wodzie na kilka minut. Oczyść gotowe krewetki ze skorupy, ogona i wnętrzności. Na przekąskę odpowiednie są średniej wielkości krewetki, ponieważ kanapki powinny być małe, na jeden kęs.
Krok 2:
Opcja numer jeden. To najczęstsze połączenie kanapek z krewetkami: ze świeżym ogórkiem. Jako sos biorę tutaj gotowy z ziołami i ogórkami, ale możesz zrobić własny sos, mieszając posiekane świeże zioła z majonezem i dodając trochę soku z cytryny. Zbierz kanapki-posiekany ogórek, sos, krewetki. Również odmiana z takim zestawem pozwala na użycie chleba-chleba, sosu, ogórka, sosu, krewetek.
Krok 3:
Opcja numer dwa. Okazuje się bardzo smaczny i oryginalny. Na podstawę takich kanapek weź solonego krakersa. Świeże warzywa koperkowe można drobno posiekać lub ozdobić całymi małymi gałązkami. Obficie posmaruj krakersa serem śmietankowym (ogólnie ilość i grubość składników całkowicie odpowiada Twojemu gustowi), posyp posiekanym koperkiem i ułóż obraną krewetkę lub dwie.
Krok 4:
Opcja trzecia. Tutaj potrzebujesz specjalnych szaszłyków do kanapek. Będę używał chleba z otrębami, ale możesz wziąć zwykły biały, chleb tostowy lub bagietkę. Za pomocą foremek do kanapek (lub noża) pokrój je na małe kawałki. Umyj pomidory i pokrój na pół, aby łodyga była na dole. Na chlebie rozłóż ser śmietankowy, połóż pół pomidora, ponownie ser, pół pomidora. Zabezpiecz wszystko szpikulcem i udekoruj krewetkami.
Krok 5:
Połóż gotowe kanapki na talerzu lub stojaku, z którego wygodnie będzie je zabrać. Podawać schłodzone. Smacznego!
Canape (Franc. canapé) małe kanapki z grzankami z różnymi nadzieniami z mięsa, ryb, warzyw, osadzone na szaszłykach (Atle), które można wysyłać do ust w całości bez gryzienia. Początkowo szaszłyki zaczęły być używane raczej nie ze względu na chęć udekorowania naczynia, ale ze względu na wygodę serwowania. Ponieważ najczęściej kromki tostowego chleba pokrywano warstwą pasztetu, szpikulec pozwalał zjeść smakołyk bez brudzenia palców. Kanapki to świąteczna uczta, najczęściej bufetowa. Jeśli kanapki są podawane z koktajlami lub na stole w formie bufetu, biorą je rękami.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g